TÜBİTAK tarafından bu yıl 5'inci kez organize edilen "Üniversitelerarası Güneş Enerjili Araba Yarışları' ve ulusal alanda 2'nci kez düzenlenen hidrojenle çalışan araba yarışları, İzmir Pınarbaşı Yarış Pisti'nde başladı. Büyük çekişmelere sahne olan yarışlarda 20 güneş enerjili, 17 de hidrojenli araba yarıştı. Cumartesi günü yapılan sıralama turlarının ardından pistteki yerlerini belirleyen takımlar son hazırlıklarını yaparak, 25 turluk yarış sonunda birincilik ipini göğüslemek için çalıştı. Yarış öncesi teknik arıza ile karşılaşan takımların arabaları yarışmadan çekilmek zorunda kaldı. 20'nin üzerinde üniversitenin takım halinde katıldığı yarışlarda, araçların tasarımları, iç ve dış dizaynları ile beğeni topladı. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi takımının güneş enerjili arabası, arkasına yazılan "Rektör sağolsun" yazısıyla ilgi çekti. Yarışlarda 3 kadın sürücü birincilik mücadelesi verdi. 4 gün süren yarış heyecanına 500'ün üzerinde üniversite öğrencisi ortak oldu. İstanbul Üniversitesi ve Atılım Ünivesitesi'nin güneş enerjili arabaları final yarışı öncesinde favori gösterildi. Saatte 80 KM'lik hıza ulaşabilen güneş enerjili araçların yarış startını İzmir Vali Yardımcısı Sait Topoğlu verdi.

Topoğlu yarış öncesi yaptığı konuşmada “Fosil enerji kaynaklarının giderek tükendiği günümüzde, alternatif enerji kaynaklarına yönelmemiz çok önemli. TÜBİTAK tarafından düzenlenen bu yarışlar, yenilenebilir enerji kaynaklarına dikkat çekmek noktasında önemli bir adım. Bu konuda yürütülen bilimsel çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Ömer Anlağan ise, yarışların, alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekmek ve ilerisi için düşünülen bilimsel çalışmaları hayata geçirmek açısından önemli olduğunu söyledi. Anlağan, “Gelecek yıllarda kullanmaya başlayacağımız alternatif enerjilere üniversiteler ilgi duyuyor. Bilimsel çalışmalar ile desteklenen projeler yenilenebilir enerjilerin hayata geçirilmelerini kolaylaştıracaktır” diye konuştu. - hürriyet