Görüşme sonrası müfettiş görevlendiren Kılıçdaroğlu'nun, Güneş'i görevden alacağı belirtildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş'in, İzmit'te katıldığı bir toplantıda Kürtlere yönelik ağır ifadeler kullandığı iddiaları partiyi derinden sarsmaya devam ediyor. Olay karşısında şimdiye kadar sessiz kalan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, olayı kamuoyuna duyuran gazeteci ile görüştüğü ortaya çıktı.

Hurşit Güneş'in geçtiğimiz hafta İzmit'te bir toplantıda Kürtlere yönelik "Kürtler eninde sonunda bizim kucağımıza oturacak" sözlerini sarf ettiği iddia edildi. Bu iddialar hem kamuoyunda hem de CHP'de büyük etki bıraktı. Ancak Güneş, bu sözleri sarf ettiğini kabul etmedi ve kamuoyundan özür dilemedi. Güneş, bunun yerine gazetecilere hakaret edip, hakklarında dava açacağını belirterek etrafa tehditler savurdu. Hurşit Güneş ayrıca gazetelere bilgi veren herkesi telefonla arayarak bu ifadelerinden vazgeçmeleriyle için baskı kurdu.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TEPKİ YOK

Olayın kamuoyunda bu kadar çok tartışılmasına ve Kürt kökenli pek çok CHP'li partiden istifa etmesine rağmen kendisi de Kürt kökenli olan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun kamuoyuna yansıyan bir tepkisi olmadı. CHP Genel Başkanı ve yönetiminin Güneş'in bu sözlerine karşı sessiz kalmaları parti içinde büyük rahatsızlıklara neden oldu. Özellikle İzmit'teki Kürt kökenli yüzlerce CHP'li istifa etti.

OLAYI AYRINTILARIYLA ANLATTI

Ancak Kılıçdaroğlu'nun bu olayı kamuoyuna duyuran gazetecilerden Bizim Kocaeli Gazetesi'nin yazarı Güngör Arslan ile görüştüğü ortaya çıktı. Arslan, geçen salı günü Ankara'ya giderek Kılıçdaroğlu ile Meclis'teki odasında 25 dakika bu konuyu konuştu. Arslan, bu görüşmede Kılıçdaroğlu'nun daha çok olayı dinlediğini ve yorum yapmaktan kaçındığını ifade etti. Arslan, görüşme sırasında olayın nasıl olduğu ve kendilerine nasıl intikal ettiği ile ilgili bütün ayrıntıları anlattı.

14 ŞAHİDİN TELEFONUNU VERDİ

Arslan, görüşmede Güneş'in bu olayla ilgili gazetecileri suçladığını hatırlatarak, buna şahit olan 14 CHP'linin isim ve telefon numaralarını Kılıçdaroğlu'na verdi. Arslan, olayla ilgili kendisinin de savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatarak, bu şahitlerle görüşülmesini istedi. Kılıçdaroğlu'nun, bu görüşmeden sonra kanaatinin değiştiği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu'nun bu görüşmeden sonra Kocaeli'ne bir müfettiş gönderdiği ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu'nun Güneş'i hemen görevden almayı düşündüğü ancak bunu müfettişin raporu sonrasına bıraktığı belirtiliyor. Müfettiş raporundan sonra Güneş'in görevden alınacağı ifade ediliyor.

Yine AYM'yi adres gösterdi

Meclis'ten geçen birçok kanunda olduğu gibi CHP, Yargıtay ve Danıştay'da daire ve üye sayılarını artıran yasa için de Anayasa Mahkemesi'ne başvuru için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü bekliyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Gençlik Kolları Genel Başkanlığı'nca düzenlenen katılım töreninde zaman zaman hükümetin demokrasiyi tehlikeye sokacak düzenlemeler yaptığını öne sürdü. Kılıçdaroğlu, (Yargıtay ve Danıştay'da daire ve üye sayılarını artıran yasa tasarısını kastederek), 'Burada Sayın Cumhurbaşkanı'na sesleniyorum. Parlamento'da kabul edilen yasa, yargının yürütmenin emrine girmesini öngören bir yasadır. Eğer siz bu ülkede demokrasinin kökleşmesini istiyorsanız, özgürlüklerin gerçekten yeşermesini istiyorsanız, baskının gerçekten ortadan kalkmasını istiyorsanız, eğer bu ülkede sade bir yurttaş bile telefonlarının dinlendiğinden endişe duyuyorsa bu yasa bu endişelere sadece katkı verecektir. Bu endişeleri yok etmeyecektir. İmzalarken mutlaka bir kez daha düşünmesini Sayın Cumhurbaşkanı'ndan istiyoruz.'

Öte yandan, Yargıtay ve Danıştay'da daire ve üye sayılarını artıran tasarının kabul edilerek yasalaşmasına ilişkin soruya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Cumhurbaşkanı'nın tavrını beklediklerini belirterek, 'Onay verirse Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz" ifadelerini kullandı.

yenişafak