Son üç aydır yerel seçime kilitlenen Türkiye, olağan gündemine dönüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın seçim gecesi verdiği kabine revizyonu sinyali ile birlikte hükümetin önünde öncelikli olarak anayasa, seçim ve siyasi partiler yasası, AB süreci bulunuyor. Ekonomi yönetiminin öncelikli gündemi ise "Reel sektör ve istihdam" olarak belirlendi. Yarınki G-20 Zirvesi'nden sonra IMF ile yeniden masaya oturulacak ve 2012 yılına kadar uzanan yeni program hazırlanacak. Türkiye'nin gündemindeki önemli konular:

* ANAYASA: Anayasa değişikliği için düğmeye basılacak. TBMM Başkanı Toptan tüm partileri ziyaret edip, Meclis'te kurulacak komisyona üye vermelerini isteyecek. Bu komisyon anayasa üzerinde çalışıp, uzlaşılan madde değişikliklerini Meclis'e sunacak.

* AB:AB Başmüzakereciliğine Egemen Bağış'ın atanmasıyla başlayan süreç, yeni reformlarla devam edecek. Yeni reform sürecinde şu maddeler yer alıyor: "Sosyal politikalar, istihdam ve sendikacılıkta AB ile uyumlu hale gelme, AB Genel Sekreterliği kanununun çıkartılması, yargı reformu, yolsuzlukla mücadele stratejisinin belirlenmesi ve kamu denetçiliği yasasının çıkartılması."

EKONOMİ MASADA

* YENİ PAKET: 2009 yılının ikinci yarısından başlayıp 2011 yılı sonuna kadar uzanan Restorasyon Programı kapsamında küresel ekonomik krizin üretim ve istihdamda yarattığı kayıpların telafi edilmesine hedeflenecek. İş dünyasının beklentileri doğrultusunda iç talebi destekleyici kontrollü para ve maliye politikalarına ağırlık verilecek. Özellikle reel sektörün sorunlu kredilerinin yapılandırılması ile yeni kredilerle desteklenmesi için bir paket daha açılacak. Bu çerçevede Kredi Garanti Fonu'na, Hazine'den 1 milyar lira ilave sermaye aktarılacak. Özellikle KOBİ kredilerine, ek teminatlar verilerek, reel sektörün nefes alması sağlanacak.

* ONARIM BÜTÇESİ: 2009 Bütçesi sil baştan ele alınacak. Yüzde 4 büyüme hedefi aşağı çekilecek. Göstergeler, yüzde 2 küçülmeye işaret etse de hükümet, 2009'un son çeyreğinden itibaren ekonomide nisbi canlanma yaşanacağı varsayımına göre yola çıkacak.

* IMF: IMF ile yeni stand-by düzenlemesi de Nisan ayında nihai şeklini alacak. Para Fonu, özerk Gelir İdaresi Başkanlığı ısrarından vazgeçti. Bunun yerine, denetim elemanı sayısının artırılması, teftiş sistemi yeterli bulunuyor. IMF, harcamalardan hareketle gelirin tespiti yaklaşımını da öteledi. Vergide çapraz kontrol, ekonominin büyümeye başladığı tarihe kadar ertelenecek. Ayrıca Varlık Barışı ile beyan edilen servetler sorgulama kapsamına alınmayacak. IMF, yerel yönetimlere aktarılan ek kaynağın iptali istemini de askıya aldı. Orta vadede, İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu çıkarılacak.

SABAH