Başbakan, Cumhurbaşkanı"na yeni kabine değişikliğini sunacak…

Buna göre Ahmet Davutoğlu"nun Dışişleri Bakanı olması bekleniyor. Ancak AKP içinde milletvekillerinin Davutoğlu'nun vekil olmaması nedeniyle böyle bir atamaya sıcak bakmayacakları bu yüzden de Başbakan'ın son anda bu göreve Murat Mercan'ı getirme olasılığının bulunduğu konuşuluyor.

Enerji Bakanı"nın da değişmesi, yerine Kayseri Milletvekili Taner Yıldız"ın gelmesi bekleniyor.

Yine söylentilere göre Kültür ve Turizm Bakanlıkları ikiye ayrılacak. Dolayısıyla Başbakan listesinde bir bakan fazlayla Cumhurbaşkanlığı'na çıkacak. Sonra da Ankara'nın en çok konuşulan bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da kabinede kalmaya devam edeceği, ancak Turizm Bakanlığı'nı üstleneceği söyleniyor..

Dışişleri Bakanı Babacan'ın, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in yerine getireleceği , kabinede, kabine dışı kalacak bakanlar arasında sağlık sorunları yaşayan Kemal Unakıtan'ın da adı geçiyor. Maliye Bakanlığı'na Unakıtan'ın yerine Nazım Ekren'in kaydırılacağı konuşuluyor.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİNİN YOL HARİTASI

Başbakan Erdoğan"ın yeni listeyi bugün resmen Köşk"e çıkarak, Cumhurbaşkanı Gül"ün onayına sunacağı belirtiliyor. Ankara kulislerinde Başbakan"ın planının, yeni listeye onayı bugün alıp hafta sonunda bakanlık devir teslimlerinin tamamlanması olduğu konuşuyor.

Böylece Erdoğan yeni kabinesiyle Pazartesi günü ilk toplantısını yapmayı planlıyor.

Kabinede kalması kesin isimlerden birisi İçişleri Bakanı Beşir Atalay. Ancak AKP kaynakları Atalay"ın da yerinin değişebileceğini belirtiyorlar.

Cemil Çiçek'in adı ise TBMM Başkanlığı için geçiyor. Erdoğan"ın Ekim ayında görev süresi dolacak olan TBMM Başkanı Köksal Toptan"ın yerine Çiçek"i düşündüğü, yeni kabineyi hazırlarken bunu da göz önüne alabileceği AKP koridorlarında fısıldanmaya başlandı bile.

Meclis Başkanlığı için adı geçen bir başka isim ise Devlet Bakanı Nimet Çubukçu.

Kabineye girecek yeni isimler arasında Ömer Çelik"in, İdris Naim Şahin"in, Fatma Şahin"in, Cüneyt Yüksel"in, Reha Çamuroğlu"nun, Nihat Ergün"ün, Mehmet Sağlam ve Burhan Kuzu"nun da adları geçiyor.

Bu çevrede Ömer Çelik"in Spordan Sorumlu Devlet Bakanı, İdris Naim Şahin"in Başbakan Yardımcısı, Fatma Şahin"in Kadından Sorumlu Devlet Bakanı, Reha Çamuroğlu"nun Kültür Bakanı olacağı konuşuluyor.

Mehmet Sağlam"ın adı ise Milli Eğitim Bakanı için adı geçiyor.

Kulislerde Burhan Kuzu"nun da Adalet Bakanı olarak atanabileceği, mevcut bakan Mehmet Ali Şahin"in de kabine dışında kalacağı konuşuluyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ"ın da kabine dışı kalabileceği ya da yerinin değişeceği, Sağlık Bakanlığı"na ise Yaşar Eryılmaz"ın getirilebileceği belirtiliyor.

Bu arada Erdoğan"ın Cumhurbaşkanı Gül"e danışarak listeye son anda yeni bir bakanlık ekleyebileceği de kulislerde konuşulanlar arasında. Bu bakanlık yerel yönetimlerden sorumlu devlet bakanlığı olacak. Eğer bu değişiklik gerçekleşirse yeni oluşturulacak bakanlık için adı geçen isim ise Nihat Ergün.

BAKANLIK SAYISI ARTIYOR

Başbakan Erdoğan, kabine revizyonu olarak bakan sayısının bir artırılacağını söyledi. Ancak Başbakan bu sayının da kesin olmadığını ifade etti. Gazetecilerin kaç kişi değişecek sorusuna ise "Siz çok iyi atıyorsunuz" diyerek yanıt verdi. Erdoğan, artacak bakanlığın devlet bakanlığı mı, başbakan yardımcılığı mı olacağına dair bir açıklamada bulunmadı. Halen kabinede Başbakan dahil 25 üye bulunuyor.

ERDOĞAN: AZERBAYCAN'A GİTMEYİ DÜŞÜNÜYORUM

Resepsiyona ilk olarak MHP lideri Devlet Bahçeli geldi. Ermenistan ile olan gelişmeler konusunda, “İlk ifade veren ben olmayayım” diyerek konuyla ilgili soruları geri çevirdi.

Başbakan Erdoğan Ermenistan konusunda üzerinde anlaşılmış bir metin bulunmadığını, Erdoğan Cumhurbaşkanı Gül"ün bugün Karadeniz ile ilgili uluslararası toplantı için Bulgaristan"a gideceğini ve bu toplantıya Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev"in katılacağını belirtti. Erdoğan, Gül ile Aliyev"in bir görüşme yapacağını ve bu görüşmeden sonra kendisinin de Azerbaycan"a gidebileceğini söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da 23 Nisan resepsiyonuna katıldı.

Eroğlu, Yazıcıoğlu"nun defnedilmesine ilişkin kararnameye dair soruları yanıtsız bıraktı.

GERÇEKER: ANAYASA BÖYLE DEĞİŞTİRİLMEMELİ

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, 23 Nisan resepsiyonunda Anayasa değişikliği ile ilgili soruları yanıtladı.

Gerçeker, Anayasa Mahkemesi"nin yapısının değişmesine karşı olduklarını belirtirken, Anayasa Mahkemesi"nin bireysel başvuruya açılmasına ve Meclis"ten üye seçilmesine de karşı olduklarını belirtti.

Danıştay"ın da Yüksek Askeri Mahkeme"nin de aynı görüşte olduğu belirten Gerçeker, “Anayasa değiştirilecekse böyle değiştirilmemeli. Sistemin 12 Eylül Anayasa"sı ile yargının aleyhine işledi. Yargı yürütmenin dışında kalmalı” dedi.

BAŞBAKAN RESEPSİYONDAN ERKEN AYRILDI

Başbakan 15 dakika kaldığı 23 Nisan resepsiyonundan ayrılırken, kapıda Cumhurbaşkanı Gül ile karşılaştı. Ayaküstü karşılaştığı Gül ile Ankara"nın su sorunu ile ilgili kısa bir sohbette bulundu. Sohpet esnasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de bulundu.

BÜYÜKELÇİ: GÜVENCE ALDIM

Azerbaycan"ın Türkiye Büyükelçisi, "Türkiye ile Azerbaycan kardeş iki ülkedir. Aralarında kriz olmaz. Cumhurbaşkanı ve Başbakan"dan güvence aldım" dedi.

GÜL: ARAMIZDA YANLIŞ ANLAMA YOK

Cumhurbaşkanı Gül, resepsiyondan ayrılırken Ermenistan ile ilgili soruları yanıtladı. Gül, Türkiye – Azerbaycan – Ermenistan arasında üçlü bir işbirliğinin yürütüldüğünü söyledi. Yapılan her şeyin Türkiye ve Azerbaycan"ın çıkarına olduğunu belirten Gül, “Bu konular uzun zamandır ilk kez böyle net konuşuluyor, görüşülüyor" dedi.

Aliyev ile ilk kez görüşmediğini, iki üç haftadır yoğun görüşmeler yaptığını belirten Gül, “Aramızda herhangi bir yanlış anlama yok” diye konuştu.

Gül, diplomasiye fırsat tanımak gerektiğini belirtirken olayları sadece Türkiye"nin penceresinden değil, bölgedeki diğer ülkelerin penceresinden görmek ve anlamak gerektiğini ifade etti.

Gül, bölgedeki olaylara, bölgedeki diğer ülkeleri gözeterek bakmak gerektiğini de vurguladı.

"KAFA YORMUYORUM"

Cumhurbaşkanı Gül, görev süresinin 7 yıl mı 5 yıl mı olacağı konusundaki bir soru üzerine, “Bu Meclis"in vereceği karardır. Ben kafa yormuyorum" dedi.

ALİYEV SOFYA'YA GELMİYOR

Başbakan Erdoğan'ın Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenecek uluslararası toplantıda Aliyev ve Gül'ün görüşeceğini söylemesine rağmen,

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Aliyev'in toplantıya gelmeyeceğini söyledi.

BAHÇELİ: BİLGİ VERİLMELİ

MHP lideri Bahçeli, Ermenistan açımlıyla ilgili Başbakan"ın veya Dışişleri Bakanı Babacan"ın Meclis Genel Kurulu"na bilgi vermesi gerektiğini söyledi.

Anayasa değişikliği konusunda ise “AB veya ABD dayatmasıyla mı gerçekleştiriliyor; yoksa son günlerin moda deyimiyle açılım mı yapılıyor görmemiz lazım” diye konuştu.

Bahçeli, “MHP, AKP DTP ve CHP"nin anayasa değişikliği konusunda uzlaşma alanlarını görmek istiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı görev süresi konusundaysa Anayasa"nın çok açık olduğunu belirtti.

HAŞİM KILIÇ YORUM YAPMADI

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, anayasa değişikliği ve cumhurbaşkanının görev süresi ile ilgili soruları yanıtsız bırakırken, “ Önümüze gelecek konularla ilgili görüş bildirmem doğru olmaz” dedi.

Hürriyet