Yumurta tüketimi ile kalp ve damar hastalıkları arasındaki ilişkinin araştırıldığı çalışmada, Çin'de yaşayan ve yaşları 30 ile 70 arasında değişen 400 binden fazla kişinin yeme alışkanlıklarına odaklanıldı. İki İngiliz üniversitesinin ortak yürüttüğü araştırmada, katılımcılardan 13.1'i her gün bir yumurta tüketirken, 9.1'i ise hiç yumurta tüketmiyordu. Katılımcıların sağlık durumları yıllar boyunca takip edildi. 9 yılın sonunda araştırmaya katılanların 83,977'si kalp ve damar hastalıklarından mustarip olurken, 9,985'i bu hastalıklara bağlı olarak hayatını kaybetti, 5,103'ü ise kalp krizi gibi koroner bir hastalığa yakalandı.

Buna göre, günde 1 yumurta tüketen kişilerin kalp krizi geçirme riski yüzde 26, kalp krizine bağlı ölüm riski yüzde 28, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm riski ise yüzde 18 oranında azaldı. Haftada ortalama 5 yumurta tüketen kişilerde ise bu oran yüzde 12 olarak hesaplandı. Yumurta, yüksek oranda protein, vitamin ve mineral içeriyor. Aynı zamanda önemli bir yağ asidi kaynağı olan yumurta, doymuş yağ bakımından da bir hayli düşük.



1950'lerde İngiltere'de yayınlanan bir reklam afişinde yer alan, "Bir yumurta yiyerek işe git" sloganı oldukça yaygınlaşmıştı. Ancak yumurta ile zararlı kolesterol ilişkisi ortaya çıkınca, bu anlayıştan vazgeçildi.