Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yerel seçimlere 3 ay kala yapılan ve YSK başkanı ile bazı üyelerin görev sürelerini bir yıl uzatan yasa değişikliğinin, bir yıl içinde uygulanamayacağı yönündeki başvuruyu reddetti.

Karara şerh düşen 2 üye ise, Anayasa'nın 67. Maddesi uyarınca yasa değişikliğinin Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde uygulanamayacağını belirterek, “YSK'da üyelerinin önceden belli olan görev sürelerinin 31 Mart 2019'da yapılacak mahalli seçimleri kapsayacak şekilde bir defalığına uzatılmasına ilişkin yasal düzenleme, seçimlerle ilgili ve konjonktürel bir değişikliktir" dedi.

28 Aralık 2018'de yapılan değişiklikle, YSK başkanı Sadi Güven ve bazı üyelerin Ocak 2019'da dolan görev süresi 2020 yılı Ocak ayına kadar uzatılmıştı. Bunun üzerine YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, YSK üyelerinin görev sürelerinin seçim kanununda düzenlendiği, Anayasa gereği de seçim yasalarında yapılan değişikliklerin bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağını belirtti.

Bu başvuruyu değerlendiren YSK, talebi reddetti. Karara YSK üyeleri Kürşat Hamurcu ve Yunus Aykın muhalif kaldı. İki üye değişikliğin Anayasa'nın 67. maddesi uyarınca bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmasının mümkün olmadığını vurguladılar. Karşı oy yazısında "Bunun konjonktürel bir değişiklik olduğuna kuşku yoktur" denildi.