THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Yeşilçam'ın emektar sanatçıları Türkan Şoray, Cüneyt Arkın ve eşi Betül Arkın, Hülya Koçyiğit, Kadir İnanır, İzzet Günay, Zeki Alasya, Tamer Yiğit ve Çolpan İlhan'ı ağırlayarak, THY'nin geldiği noktayı yerinde anlattı.
Topçu ile birlikte önce THY'ye ikram hizmeti veren tesisleri gezen sinemanın emektar sanatçıları, daha sonra THY Uçuş Eğitim Akademisi'ndeki simülatörlerde sanal uçuş heyecanını yaşadı. Sanal olarak Los Angales'e uçuş gerçekleştiren simülatörlerde, kaptan pilot koltuğuna Kadir İnanır ve Cüneyt Arkın oturdu.
Uçuşun ardından duygularını ve THY'ye ilişkin düşüncelerini aktaran Cüneyt Arkın, THY'nin dünyanın her yerine uçtuğunu ve her yerde beğenildiğini söyledi. Bunun nedenini bu tesisleri gezdiğinde daha iyi anladığını ifade eden Arkın, ''Bugün THY'nin sahip olduğu tesisler, pilot yetiştirme, uçuş güvenliği, yolcuya hizmet bir numara'' dedi. Arkın, simülatördeki uçuş deneyimini de şu sözlerle anlattı:
''Uçtuk işte... Normal bir uçağa bindin gidiyorsun. Ondan bir fark yok. Uydudan resimler geliyor, uçağa yansıyor. Sen ona göre iniyor, kalkıyorsun. Böylesi teknik müthiş bir şey. Her şey var, size her şeyi söylüyor. Yüksekliğini, alçaklığını, hava durumunu her şeyi ayarlamış teknoloji. Araba kullanmak daha zor. Ben askerliğimi uçuş eğitimi alarak yaptım. Bizim eğitim uçağımız T-33 uçağıydı ve gelişmiş bir uçak olarak gösterilirdi. Aslında biz havacılıkta cumhuriyet döneminde de çok ilerideydik. Bursa'da dünyaya sattığımız uçaklar yapılıyordu. THY'nin ulatığı yer gerçekten bir zirve.''
Arkın, ''Daha önce pilot olarak rol aldığınız filmleriniz oldu mu?'' şeklindeki soruya ise ''Olmaz mı? Galaksilerle uçtuk, dünyayı kurtardık ya'' yanıtını verdi. Uçaktan uçağa atladığı bir film sahnesi olduğu hatırlatılan Arkın, ''Sorma, çok korkmuştuk. İlk defa korktum. Öyle bir şey ki milyonda bir bile hata kabul etmiyor. Diğer yaptığım hareketlerde 10'da bir, 20'de bir hata ama bunda milyonda bir hata götürür seni'' diye konuştu.

''Olağanüstü heyecan vericiydi''

Hülya Koçyiğit de ''Sanal bir yolculuk yaptık ama gerçekten olağan üstü heyecan vericiydi. ilk defa bir inişi kaptan mevkisinde görme imkanımız oldu. Gerçekten çok güzeldi. Her ne kadar uçağa binen bir insan olsam da her defasında içimde bir korku ürperti olur açıkçası. Ancak bundan sonra bu korkuyu Kadir Kaptan (Kadir İnanır) sayesinde yendim diye düşünüyorum'' dedi.
Koçyiğit, daha önce hostes olarak rol aldığı filminin olduğunu, uçağın içinde ve havaalanında çekimler yaptıklarını belirterek, ''Aslında çok yabancı değiliz bu muhite'' diye konuştu. Her uçuş sonrasında hizmet ve ikramlarından, insanı rahatlatan tavırlarından dolayı uçuş ekibine teşekkür ettiğini belirten Koçyiğit, ''Ben THY ile uçmaktan gurur duyuyorum'' dedi.
Kadir İnanır da ''Bugün gördük ki dünyadaki son teknoloji artık THY'de var. Müthiş bir eğitimle pilotlarımızı yetiştiriyorlar. Simülatör merkezini yakından görmek tabii ki bir yolcu olarak insana müthiş bir güven de aşılıyor'' dedi.
THY'nin dünyanın sayılı havayolu şirketi olduğu gerçeğini yerinde biraz da uygulamalı görmenin çok güzel olduğunu belirten İnanır, ''Her uçağa binenin müthiş bir güvence altında olduğunu görmenin sevincini yaşıyoruz aynı zamanda. THY bizim övünç duyduğumuz ender kuruluşlarımızdan biri. Onur, gurur kaynağımız. Bu gerçeği biz gördük, yaşadık'' şeklinde konuştu.
İnanır, pilot koltuğunda yaşadığı uçuş deneyimini de ''Akrobasi uçağını kullanan bir pilot gelse bile burada bin saat uçuş yapmadan ikinci kaptan bile olamıyorsunuz. Bizimki sadece sembolik bir görüntüden ibaret. Ancak çok mutlu bir gün yaşadık onu söyleyebilirim'' sözleriyle anlattı.

''İçime müthiş bir güven geldi''

Türkan Şoray da THY'nin inanılmaz bir teknolojiye sahip olduğunu vurgulayarak ''Uçak fobim olmasına rağmen buradan ağzım kulaklarımda çıktım. İçime müthiş bir güven geldi'' dedi. Yurt dışı seyahatlerinde her zaman THY'yi tercih ettiğini belirten Şoray, yurt içindeki gezilerinde de duyduğu bu güvenden sonra araba yerine uçağa bineceğini söyledi. Zeki Alasya da duygularını şu sözlerle anlattı:
''Bugün yaşadığımız olaylar mevcut düşüncelerimizi sadece katmerledi, pekiştirdi. THY, ülkemizin en güzel şirketlerinden biri. Bildiğimiz bu bilgiyi katlanarak öğrenmenin keyfini yaşadık. Son 7 yılda varılan nokta gelişmeler, her konuda mükemmele gidiş... Sanıyorum artık dünyadaki en ünlü hava şirketlerinden biriyiz. Böyle bir şirkte sahip olmanın tadını yaşadık. Bunu her konuda yaşadık. Çok mutlu olarak ayrılıyoruz. Gönül rahatlığı içinde şunu söylüyorum; binin rahat rahat gönül huzuru içinde hem servis olarak, hem güvenlik olarak hiçbir endişeniz olmasın.''
Yeşilçam'ın ünlü oyuncularını konuk eden ve gezilerinde eşlik eden THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da ''Türk sinemasının emektar oyuncularını ağırladık. THY'nin gelişimini kendilerine anlattık. Çok mutlu olduk'' dedi.
Ziyaret sırasında bazı sorunları da paylaşıklarını ifade eden Topçu, ''Bundan sonra uçuşlarımızda Türk sineması seçenekleri daha fazla olacak. Bu konuda elimizden geleni yapacağız. Kendilerine söz verdik'' diye konuştu.
Topçu, sanatçıların THY'deki gelişimden çok mutlu olduğunu gözlemlediğini belirterek, toplumun çeşitli kesimlerine bu tür tanıtımları yapacaklarını ifade etti. Ziyaretin ardından Topçu, sinema sanatçılarına günün anısına birer sertifika verdi. Bu arada sanatçılar, Uçuş Eğitim Akademisi'ndeki hayranlarıyla hatıra fotoğrafı da çektirdi.