Başta askerlik süresinin kısaltılması olmak üzere zorunlu askerlikle ilgili birçok konunun görüşüldüğü bu çalışma kapsamında en ilginç tekliflerden birisinin iş dünyasından geldiği öğrenildi.

ASKERLİKTE MESLEK EDİNME: İş insanları ve bazı meslek kuruluşları, birçok işletmede 'çekirdekten yetişmiş' ve henüz askerliğini yapmamış çalışanlar olduğuna dikkat çekerek, bu kişilerin askerlikleri sırasında yaptıkları veya ilgi duydukları diğer alanlarda da 'resmi mesleki sertifikaya sahip olabilmelerini' önerdi. Mesleği olmayanların da bu süreçte düzenlenecek kurslarla meslek edinebilecekleri belirtildi.

İNTERNETTEN EĞİTİM: Yurtdışında master, doktora yapan öğrencilerin eğitimlerinden eksik kalmamaları için internet üzerinden online eğitim alıp alamayacakları da üzerinde düşünülen konulardan biri. Ancak kışlalarda buna imkân tanınmasının 'devletin siber güvenliği' açısından riskli olabileceğine dikkat çekiliyor.

3 HAFTAYI YILLARCA ANLATIRLAR: Bedelli askerliğin sadece ücret ödenerek yapılması taleplerinin devam ettiği ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın “Aidiyet duygusu açısından kışla havası yaşanmalı. 21 günlük askerliği yıllarca anlatacakları anıları olmalı” görüşünde olduğu bildirildi.

9 AY: Askeri kulislerde konuşulan iddialara göre, halen 12 ay uzun dönem ve 6 ay kısa dönem olarak uygulanan zorunlu askerlik her yükümlü için aynı sürede tamamlanacak. Üzerinde en fazla durulan süre seçeneği 9 ay. İddialara göre bedelli askerlik uygulamasının kalıcı hale getirilmesine yönelik alternatif üzerinde de çalışılıyor.

MESLEK LİSELİYE 'KISA DÖNEM' TEKLİFİ