İlk defa 1997 yılında tanıştığımız Viral Pazarlama, Steve Juervetson ve Tim Draper tarafından tanıtılmıştır. Pazarlama dünyasındaki en yeni kavramlardan biri olması sebebiyle halen net bir tanıma sahip değildir. Pazarlama sektöründeki bazı uzmanlar ağızdan ağza reklamdan başka bir farkının olmadığını savunmaktadır. Bazı uzmanlarsa ağızdan ağza reklamdan farklı bir tür pazarlama modeli olarak kabul etmişlerdir.


Viral pazarlama modelini her pazarlama uzmanı farklı tanıtmaktadır. Ancak bir kesim bu modelin ne olduğuna dair aşağıdaki tanımı yapmayı başarmıştır;

Viral pazarlama mesajı; çeşitli internet siteleri, internet uygulamaları, sosyal platformlar ya da müşteriler – kullanıcılar kanalıyla diğer internet sitelerinde, internet uygulamalarında, sosyal platformlarda ya da müşteriler – kullanıcılara ulaştırmak ve pazarlama mesajının etkinliğini – görünürlüğünü yükseltmek hedefini güden bir pazarlama stratejisidir.

Alt Dinamik: Viral Pazarlama
Viral pazarlama, pazarlamanın alt dinamiği olarak adlandırılmaktadır. Bu şekilde adlandırılmasının en belirgin nedeni ise ulaştırılan pazarlama mesajının hem mevcut kitle hem de diğer kitlelerde adeta bir tür virüs gibi yayılması şeklinde ifade edilmektedir. Bir diğer basit tanımı şu şekilde yapılabilir; mahalle dedikodularını baz alacak olursak. Ulaştırılmak istenen bir dedikodu ortaya atılır. Kısa sürede ulaştırılmak istenen tüm dedikodu tüm mahalle fertlerince işitilmiş olur. Viral pazarlamadaki virüs benzetmesindeki virüslerden bir farkı da vardır. Bu fark ise ulaştırılmak istenen pazarlama mesajının potansiyel alıcılara bireyler tarafından ve tamamen kendi arzularıyla iletmesidir. Özetle; dijital dünyadaki pazarlama mesajları sadece tek bir tıkla gönderilebilmekte ve hızla yayılabilmektedir. Bu durum da pazarlama mesajının viral özelliği kazanmasında en önemli etkendir.

Viral Pazarlama Özellikleri Nelerdir?

İlk ve en büyük katmana baktığımızda viral pazarlamanın iki önemli özelliği mevcuttur. Bunlar;

1.       Büyüme seviyesi birden fazla katmanla ilerler.

2.       Sosyal platformlar kullanılarak ilerler – büyür.

Viral pazarlama odak noktalı hazırlanan pazarlama stratejileri ve kampanyaları her daim sosyal platformları merkeze alarak ilerler. Bu da iletilmek istenen pazarlama mesajının viral olmasını sağlar. Bir pazarlama mesajının viral olmasını sağlayan en önemli sosyal platformlardan bir kısmı şu şekildedir;

a.       Facebook

b.       Twitter

c.       İnstagram

d.       Linkedin

e.       WhatsApp

f.        Youtube

Viral Pazarlama ve Ağızdan Ağıza Pazarlama İlişkisi


Viral pazarlamanın tanımı net olarak koyulmasa da ağızdan ağza pazarlama ilişkisi olduğunu inkar edemeyiz. Viral pazarlama ağızdan ağza pazarlama ile başlar, üstüne üstel büyüme modeli girer, ardından sosyal platformlar devreye girer. Bu oluşumların neticesinde de viral pazarlama oluşur. Kısa bir matematik formülüyle belirtmek gerekirse;

Ağızdan ağza pazarlama + Üstel Büyüme + Sosyal Platformlar = Viral Pazarlama ortaya çıkar. Kuruluşlar, markalar, firmalar bu basit denklemi düşündüklerinde viral kampanya yürütmeleri ve başlatmaları çok daha kolay olacaktır.

Avantajı Bol Pazarlama = Viral
Viral pazarlamanın pek çok faydası, avantajı vardır. Bunlara birkaç örnek sunacak olursak;

·         Hızla yayılabilir.

·         Ürün – hizmet – marka – bilinirlik algısı oluşturmada etkilidir,  hızlıdır, kolaydır, daha az masraflıdır.

·         Adeta bir kartopu gibidir. Küçük bir kartopu oluşturarak bayır aşağı yolladığınız an hızla büyür. Bu büyüme her yönlüdür ve hızlıdır.

·         Tüketiciler, müşteriler, kullanıcılar, takipçiler; firmanın – markanın – ürünün – hizmetin mesajını ve reklamını farkına dahi varmadan taşıyarak paylaşımını yaparlar.

Viral Kampanyalarının Temel Özellikleri

Başarılı ve viral pazarlama odaklı bir kampanya oluşturacaksanız, oluşturulacak kampanyanın sahip olması gereken özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

·         Belirli bir stratejiye sahip olmalıdır.

·         Dürüst – samimi olmalıdır.

·         Hedef kitleye doğru, zamanında ulaşır.

·         Duygulara – duyulara hitap ederek gerçeklik algısı meydana getirir.

·         Basit anlaşılabilir, kolay ve bir o kadar da eğlenceli pazarlama mesajları içerir.

·         Satış amacı gütmez, pazarlama amacı güder.

·         Etkileşim, paylaşım ve katılımcılık barındırır.

Viral Kampanyanın Başarısız Olmasının Nedenleri

Yukarıda anılan özelliklere sahip bir viral kampanya oluşturdunuz. Lakin başarılı olamadınız. Üstelik nerede başarısız olduğunuza dair fikrinizde yok. Eğer böyle bir konumda kaldıysanız, viral kampanyanızın aşağıda sıralanan nedenlerden biri ya da birkaçından dolayı başarısız olduğunu söyleyebiliriz;

·         Marka ve kampanya arasında uyuşmazlık mevcut olabilir.

·         Pazarlama hedeflerinizle, pazarlama mesajınız arasında uyuşmazlık mevcut olabilir.

·         Hedef kitlelerde yer alan tüketicilere, kullanıcılara, müşterilere, potansiyel müşterilere ilgilerini çekmeyen bir pazarlama mesajı iletmişsinizdir. Kısacası hedef kitle ile uyumsuz mesajlar vermişsinizdir.

·         Sizin kontrolünüz dışında meydana gelen herhangi bir kriz yaşanmış olabilir.

 

Ömer Yoluk Kimdir ?

2013 yılında Koç Üniversitesinde başladığı çift anadal programı kapsamında, Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler eğitimi aldı.  2016 yılında yine aynı okulda  Sosyoloji ve Tarih Bölümlerinde iki yan dal eğitimi daha aldı.Çeşitli uluslararası dijital projelerde çalışan Ömer Yoluk Ortadoğu ve Avrupa’daki markalara veri tabanlı dijital pazarlama danışmanlığı hizmeti sunuyor.

İletişim:

Web: omeryoluk.com
Mail: [email protected]