Kendi işini kurmak ve bir girişimci olmak isteyenler için en önemli konulardan biri elbette sermaye. Bu noktada melek yatırımcıların yanı sıra az bilinen bir sermaye destekçisi daha var venture capital, yani risk girişimi.

Sizin girişiminize destek veren venture capital, işinizin somutlaşmasını sağlıyor. Eğer yeni bir girişim yapacaksanız ve sermaye gücünüz buna el vermiyorsa, yatırım fikirlerinizin hayata geçmesi için para desteği sağlayan bir finansman girişimi diyebiliriz venture capital için… Tabii aynı zamanda bilgi ve deneyim de aktardığını söyleyelim.

Venture capital, piyasaya yeni giren ve gelecek gördüğü girişimlere destek verir. Venture capital yapacak şirket ya da kişi sizin girişiminize güveniyorsa  destek olur.

Melek yatırımcılar ile venture capitaller arasındaki en büyük fark sermaye miktarı. Melek yatırımcılar daha küçük sermaye sağlıyor. Venture capitalciler ise yatırım miktarlarını bir milyon dolara kadar çıkarabiliyor. Farklı yatırımcılardan para toplamış bir para havuzu olarak düşünebilirsiniz. Eğer bir fikre yeterince inanmışlar ve büyüyeceğini düşünürlerse, kendi belirlediği kurallarla finansman sağlarlar. Farklı yatırımcılardan aldığı parayı sonrasında geri döndürmek zorunda. Risk de bu noktada başlıyor. İnandığı fikir başarısız olursa, burada aldığı risk gerçekleşmiş oluyor. Bu nedenle baştan ince eleyip sık dokuyor.

Venture capital için Türkiye'de birçok örnek bulunuyor. Dünyada ise silikon vadisi dediğimiz yer ön plana çıkıyor. Teknolojinin kalbi olarak bilinen bu yer birçok girişime destek veriyor ve yeni ürünleri destekliyor