Venezuela tarihindeki en önemli zaferlerden Carabobo  Muharebesi'nin 198. yıl dönümü, 5 Temmuz’da hükümet askeri geçit töreni,  muhalefet ise protesto yürüyüşü düzenleyecek. 

Aylardır büyük bir siyasi buhran yaşayan ve darbe girişimlerine sahne  olan Venezuela'da, Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümeti büyük bir askeri geçit  töreni, kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan  Guaido öncülüğündeki muhalefet ise protesto yürüyüşü ile sokağa çıkacak.

Muhalif basının, geçen hafta ortaya çıkarılan yeni darbe girişimi ve  suikast planlarından ötürü erteleneceğini iddia ettiği büyük askeri geçit  töreninin gerçekleştirileceği, Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez  tarafından duyuruldu.

Sosyal medya hesabından zırhlı araç ve tankların görüldüğü bir video  paylaşan Padrino Lopez, “Halkımıza 5 Temmuz Vatan ve Silahlı Kuvvetler Günü'nde  büyük bir askeri ve sivil geçit töreni sunmak için hazırlıklarımıza devam  ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Venezuela ordusunun sosyal medya hesabından da Carabobo Muharebesi'nin  198. yıl dönümü için Caracas'ın Kahramanlar Meydanı'nda gerçekleştirilecek askeri  geçit töreninin provalarının sürdüğü duyuruldu.

Muhalefet de sokağa çıkıyor

Başkentteki son gösterilerini düşük katılımlarla gerçekleştiren ve 30  Nisan'daki başarısız askeri kalkışmadan sonra taraftarlarını sokağa çekmekte  zorlanan Guaido da 5 Temmuz'da muhalifleri yürüyüşe çağırdı.

Guaido muhaliflerin, ülkede son ortaya çıkarılan darbe girişimi  nedeniyle gözaltına alınan emekli Deniz Yüzbaşı Rafael Acosta Arevalo'nun gördüğü  işkencenin ardından ölmesini protesto için toplanmasını istedi.

Caracas’taki Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) merkezi  önünde toplanacak muhalifler, Arevalo'nun sorgulandığı Askeri İstihbarata Karşı  Koyma Merkezi'ne (DGCIM) yürüyecek.

Venezuela'daki gelişmeler

Yıllardır ağır bir ekonomik ve sosyal kriz yaşayan Venezuela'da,  muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis'in Başkanı Guaido, 23 Ocak'ta kendini  "geçici devlet başkanı" ilan etmiş, başta ABD olmak üzere birçok Latin Amerika ve  Batı ülkesinin desteğini almıştı.

Guaido ile partisinin ev hapsindeki eski lideri Leopoldo Lopez, 30  Nisan'da bir grup askerle Maduro hükümetini devirmek üzere halkı sokağa  çağırmıştı.

Muhalifler, bu çağrı üzerine birçok kentte sokağa çıkmış, protestolar  daha sonra belirli bölgelerde şiddet eylemlerine dönüşmüştü.

Maduro taraftarlarının da sokağa çıkarak Devlet Başkanlığı Sarayı  Miraflores etrafında toplandığı günün sonunda Lopez, önce Şili ardından da  İspanya Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Olayların ardından başlatılan soruşturmalar sonucu bazı AN  milletvekilleri tutuklanırken, bazıları da Avrupa ve bölge ülkelerinin  büyükelçiliklerine kaçmıştı.