11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uzun süre sonra ilk kez açıklamada bulundu. Karar gazetesine konuşan Gül, AK Parti'den istifa ederek yeni parti kurma çalışmalarına giren Ali Babacan'a desteğine de ilk defa açıkça belirtti.

Abdullah Gül, Karar Gazetesine yaptığı açıklamalarda, AK Parti'nin kuruluş ilkelerine dönmesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin parlamenter sisteme dönmesinin de şart olduğunu söyledi.

Rusya ile ilişkilerde ölçünün kaçtığına dikkat çeken Gül, Türkiye'nin S-400 meselesinde de hata yaptığını dile getirdi.

İdlib konusunda ise "Suriye ile topyekün bir savaşa girilmemeli." diyen Abdullah Gül, "Çok kışkırtılıyor olsak da Suriye ile topyekün bir savaşa girmemek yönünde olur. Ama meseleye genel Suriye politikası olarak baktığımızda esasen daha işin başında bütün dünyanın Suriye’ye yaklaşımının çok yanlış olduğunu söyleyebilirim." diye konuştu.

"BATI BLOKUNDA OLALIM"

Türkiye’nin, demokratik ve çoğulcu bir ülke olabilmesi için, Batı bloku içerisinde Avrupa’yla beraber yer alması gerekiyor.

"S-400 ALMAK DOĞRU DEĞİL"

Bu açıdan o konuda açıkçası doğru yapılmadığı kanaatindeyim. Çünkü bir ülkenin bir elinde S-400, öbür elinde de bu silah sistemlerini by-pass etmek için geliştirilmiş uçakların olamayacağını asker ve diplomatların görmesi gerekirdi.

"ALİ BABACAN'I DESTEKLİYORUM"

'Partiyi destekliyorsunuz ama değil mi?' sorusu üzerine; Tabii ki destekliyorum. Ali Bey’in karakterine, eğitimine, bilgisine, siyaset üslubuna güvenen ve takdir eden bir insanım.

PARLAMENTER SİSTEM AÇIKLAMASI

O zaman yeni anayasa taslağı ortaya çıkınca açıkça söyledim. Şimdiye kadar Türk tipi bir parlamenter sistemle yönetildik. Vesayet sistemleri vardı, gölge kabineler vardı. Bunlar Türkiye'nin başına neler açtı. Bundan sonra da Türk tipi bir başkanlık sistemi olmasın dedim. Benim tercihim tam demokratik parlamenter sistemden yanadır. Bunu o zaman da konuştum tavrımı da ona göre koydum.

Biraz evvel tam demokratik parlamenter sistemden yana olduğumu beyan ettim. Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce Osmanlı Devleti Yemen'de dahi sandık kurmuş, seçim yaptırmış. Meclis-i Mebusan var. Parlamento geleneği Cumhuriyet'in öncesinde de var.

Abdullah Gül'ün bu açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, sosyal medya hesabından Gül'ü çok sert sözlerle eleştiren paylaşımlarda bulundu. 

İşte Yiğit Bulut'un o açıklamaları: 





Kaynak: www.gaste24.com