Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Hakan Kılıç'ın ilgili yazısı: 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta Rusya’ya yaptığı resmi ziyarette, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmeden sonra açıklanan hususların bazıları TSK’nın tedarik süreçleri ve Türk Savunma Sanayii’nin gelecekte bazı projelerine dair önemli ipuçları veriyor. Tabii söylenenler gerçekleşirse, ABD bizi gerçekten yarı yolda bırakırsa, 2.Paket S-400 alınırsa…vb. aslında hepsi birer ihtimal ama net olan Cumhurbaşkanı’nın verdiği mesaj: Yani daha önceki S-400 alımının bana göre ana teması ve sebebi olan ABD’ye verilmiş “Alternatifiniz ve alternatifimiz var” mesajı. Pe ki gerçekten öyle mi? 

Aslında mesaj doğru ve Rusya düz mantık düşünürsek ABD’ni her alanda gerçekten alternatifi olabilir. Yani Amerikan malı tankı, topu, uçağı, gemiyi, denizaltıyı bir gecede çöpe atsak, gitsek Rusya’ya biz Karadeniz’de doğalgaz bulduk çok paramız var desek, tamamını yenilemek istesek, üretim sürecini bir kenara bırakalım, hepsinin ikame ürünün alır geliriz. Yani “Şu silah sisteminden Ruslarda yokmuş ne yapsak, Çinlilere mi baksak?” demeyiz. 

Ancak tabii ki kazın ayağı böyle değil. Rusya bir alternatif ama ortada maliyet ki bir ara gazetelerde TSK’nin ABD sistemi yani silahlarını bırakıp Rus sistem/silahlarına geçmesi 20 milyar USD tutar şeklinde yazılar vardı ki bu çok komik bir rakam, bunu kat kat fazlası olurdu.