The Guardian gazetesi, Uğur Kurt'un nasıl öldürüldüğünü okuyucularına anlattığı İstanbul kaynaklı geniş haberinde "İstanbul'da bir adam, bir cenaze törenine katıldığı sıralarda vurulup ağır biçimde yaralandıktan sonra öldü" diyor.

Okmeydanı'ndaki Cemevi'nin bir yetkilisinin"Ateş edildiği anda Uğur, vefat eden kişinin ailesine başsağlığını diliyordu"dediğini ve Kurt'u vuran kurşunların bir polis tarafından ateşlendiğini savunduğunu aktaran Guardian, bir akrabanın da "Buraya cenaze için geldi, polisi provoke etmek için hiçbir şey yapmamıştı. Protestolarla hiçbir ilgisi yoktu" sözlerini de aktarıyor.

Haberde söz konusu yetkilinin, olayda beş saat sonra "Ne polis ne de savcı bakmaya gelmedi, şimdiye kadar bizi arayan olmadı. İnsan hayatının nasıl o kadar önemsiz olabilir" dediğine de dikkat çekiliyor.

Bu arada, gazete, diğer bir Cemevi yetkilisinin "Bunu yapan polis Türk halkının polisi değil, burada yaşayan Alevilerin polisi hiç değil. Burası ibadet yeri. Burada bile güvende değilsek nerede oluruz" diyerek öfkesini gizlemediğini de yazıyor.

Guardian, Okmeydana halkının, son dönemde polis ile protestocular arasındaki çatışmaların arttığını söylediğini belirterek bir sakinin "Burada neredeyse her gece göz yaşartıcı gaz var. Bahçelerimizi, balkonlarımızı kullanmaktan vazgeçtik, sık sık da evimizin içinde bile huzur bulamıyoruz" yönündeki yakınmalarına da yer veriyor.

Habere göre, Alevi Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nden bir yetkili de, AKP'nin Alevilere zulüm yaptığını belirtti ve "Bu, Türkiye'de Alevilere karşı baskı ve şiddetin yeni bir işaretidir. Saldırıya uğramadan ölülerimizi görmemize bile izin vermiyorlarsa demokrasiden, barıştan nasıl söz edebiliriz?" tepkisini gösterdi.

FİNANCİAL TİMES: "MADENDEKİ MASKELERİN SON KULLANMA TARİHİNDEN 15 YIL GEÇMİŞTİ"

Soma faciasına ilişkin son gelişmelere dikkat çeken Financial Times, madende kullanılan gaz maskelerinin son kullanma tarihinden 15 yıl geçtiğine dikkat çekiyor. Şirket yöneticilerinin bazılarının tutuklandığını anlatan gazete, geçen haftaki faciadan sonra Türkiye'deki haberlerin de Erdoğan yönetimine odaklandığını belirterek bu çerçevede "özelleştirmedeki rolü ve maden denetimleri"üzerinde durulduğunu anlatıyor.

"Türkiye'ni enerji ve çalışma bakanları da sorumluluğunun kimin üstlenmesi gerektiği konusunda çelişkili açıklamaları yaptılar" diyen gazete, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in madenin sekiz defa denetlendiğini söylediğini belirtikten sora "Ancak, işçiler, denetimlerin yüzeysel olduğunu savunuyorlar" diyor.

Financial Times, "Sayın Erdoğan'ın hükümeti ayırıca facia konusunda otoriter bir yaklaşımla da suçlanıyor" derken Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in gerçekleştirdiği tekmeleme olayı ve Soma'daki markette yaşananlara ilişkin çelişkili ifadelere dikkat çekiyor.