Son zamanlarda yapılan araştırmalar, uçaklarda Koronavirüs riskinin neredeyse hiç bulunmadığını öne sürüyor. ABD’de yer alan Harvard Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada, uçuş esnasında maske takıldığında yeni tip corona virüs bulaşma riskinin oldukça düşük olduğu belirtildi.

Uçuşlara Talep Azaldı
Yeni tip corona virüs salgını nedeniyle dünyada en yüksek vaka ve ölü sayısının görüldüğü ABD’de, uçuşlara olan talep geçen yıla göre yüzde 65 azaldı. Milyarlarca dolar zarar eden Amerikan havayolu şirketleri, yolcu bulamadıkları için planladıkları uçuşların sadece yarısını gerçekleştiribiliyor. 

Dışarıda Yeme İçme
Ancak, Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları uçuş esnasında corona virüs bulaşma riskinin, dışarıda yeme ya da market alışverişi yaparken olduğundan çok daha düşük olduğunu açıkladı. Araştırmacılar, yolcuların maske taktıklarında ve uçakta gerekli hijyen önlemleri alındığında uçuşların oldukça güvenli olduğunu söyledi.

Maske Kullanımının Önemi
Öte yandan, Harvard’daki Havacılık Halk Sağlığı taradından uçağa biniş ve iniş sırasında bulaş riskini azaltmak için de çeşitli stratejiler önerdi: Buna göre maske, sadece uçuş esnasında değil, havalimanına giririşten, varış noktasından ayrılana kadar yolculuğun her aşamasında zorunlu olmalı. Bununla birlikte uzmanlar, havayolu şirketlerinin havaalanlarında ve uçaklardaki temizlik rutinin artırması gerektiğini ve check-in esnasında oluşan uzun kuyrukların önüne geçmesi gerektiğini belirtti.

Bununla birlikte, raporda ticari uçakların hepsinde yeni tip corona virüs de dahil olmak üzere havadaki partikülleri her 2-3 dakikada bir temizleyen hava filtreleme sistemleri bulunduğu belirtildi. Araştırmacılar riskin yalnızca, enfekte yolculardan kaynaklanabileceğini ancak bundan korunmanın sürekli maske takarak mümkün olduğunu vurguladı. Ayrıca bu şekilde Covid-19’la ilgli hiçbir belirtisi olmayan ancak virüsü bulaştırabilen asemptomatik yolculardan  kaynaklanan yayılmanın da önüne geçilebileceği bildirdi.