İspanya'nın doğusundaki Katalonya'da yasa dışı olmasına  rağmen yapılan bağımsızlık yanlısı referandumdan dolayı tutuklu yargılanan 9  Katalan siyasetçi, davanın sona ermesinden dolayı Katalonya'daki cezaevlerine  nakledildi. 

İspanya'nın başkenti Madrid'de 12 Şubat'ta başlayan davadan yaklaşık  iki hafta önce Katalonya'daki cezaevlerinden Madrid'e getirilen 9 tutuklu Katalan  siyasetçi, davanın 12 Haziran'da sona ermesinin ardından Katalonya'daki  cezaevlerine geri gönderildi.

Tutuklu yargılanan 7 erkek ve 2 kadın Katalan siyasetçinin ayrı  gruplar halinde polis eşliğinde Madrid'deki cezaevlerinden çıkartıldığı,  erkeklerin Barcelona, kadınların ise Tarragona ve Girona'daki cezaevlerine  nakledildikleri bildirildi.

Yasa dışı bağımsızlık referandumuyla bağlantılı olarak tutuklu  yargılanan Katalan siyasetçiler Kasım 2017'den bu yana cezaevlerinde tutuluyor.

Bu arada, Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra, tutuklu Katalan  siyasetçilerin mahkeme kararına kadar serbest bırakılmaları taleplerinin  reddedilmesini ve Katalonya'daki cezaevlerine nakledilmelerini "İspanyol  devletinin yeni bir küçük düşürücü hareketi" olarak değerlendirdi.

Torra'nın, gün içerisinde tutuklu Katalan siyasetçileri cezaevinde  ziyaret edeceği bildirildi.

Katalonya'daki süreç

İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesine rağmen  Katalonya Özerk Yönetimi'nde yapılan bağımsızlık referandumunu organize etmekten  yargılanan 12 Katalan siyasetçi ve sivil toplum örgütü lideri 12 Şubat-12 Haziran  tarihlerinde Madrid'deki Yüksek Mahkemede yargılandı.

Davada yargılanan tutuklu 9 ve serbest 3 sanık hakkında "anayasal  düzeni kısmen ya da tamamen şiddet yoluyla yıkmak", "kanunun uygulanmasına engel  olmak", "devlet kurumlarına itaatsizlik" ve "kamu malını kötüye kullanmak"  suçlarından 7 ila 25 yıl hapis cezaları isteniyor.

İspanya'da 28 Nisan erken genel seçimi ve 26 Mayıs yerel seçimlerinde,  tutuklu sanıklardan 3'ü milletvekili, 1'i senatör, 1'i de belediye meclis üyesi  seçilse de bu hakları davadan dolayı dondurulmuştu.