FBI ajanları, 21 Ocak’ta ABD’nin Şikago kentindeki O’Hare Havaalanı’na baskın düzenleyip 7 yıldır bu ülkede yaşayan Özbek vatandaşı Cemşid Muhtarov’u ‘terör zanlısı’ olarak gözaltına aldı. ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü, 35 yaşındaki Muhtarov’un Polonya’nın başkenti Varşova’ya oradan da aktarmalı olarak İstanbul’a geçmeyi planladığını söyledi. Hakkındaki iddianame açıklandığında, Özbek göçmenin üç yıldır FBI tarafından izlendiği, e-posta ve telefonlarının sıkı takip altında olduğu ortaya çıktı.

El Kaide bağlantılı

İddianameye göre, Muhtarov Özbekistan’da şeriat devleti yaratma amacıyla kurulan ancak daha sonra Afganistan ve Avrupa’da olmak üzere birçok ülkede saldırılar düzenleyen El Kaide bağlantılı İslami Cihad Birliği’nin eylemlerine (İCB) destek veriyordu. ABD ve Almanya tarafından terör örgütü listesine alınan İCB liderlerinden ‘Ebu Muhammed’ ile e-posta ve telefon aracılığıyla haberleşiyordu.

‘Ölüm de olsa hazırım’

Muhtarov, 23 Mart 2011’de Ebu Muhammed’e gönderdiği e-postada “Ölüm riski bile olsa her türlü göreve hazır olduğunu” ifade etti. 2 Nisan 2011’de aynı kişiye gönderdiği mesajda ise “bir arkadaşının ‘düğün hediyesi’ olarak kendisine para verdiğini bunu İCB’ye göndermek istediğini” söyledi. Ayrıca ‘düğün’e davet edilmeyi ve hazırlıklara yardımcı olmayı çok istediğini, ‘katılımcıların’ düğün hazırlıklarını öğrenmek için can attığını ifade etti.

Ancak 4 Mayıs 2011’de gönderdiği mesajda “düğüne davet edilmediği için hayal kırıklığına uğradığını, çağrılmamış olsa bile İstanbul’a giderek düğün hediyesini vereceğini” yazdı. Aynı gün internette 15-17 Haziran 2011 tarihlerinde İstanbul’a gitmek için tek yön uçak bileti aradığı ancak satın almadığı da tespit edildi. 8 Temmuz 2011’de eşi Nergiz’le yaptığı telefon görüşmesinde ise Arizona’ya taşınmak istediğini söyledi. Ancak Nergiz bu söze gülerek karşılık verdi ve “Sen Türkiye’ye gitmek istemiyor muydun” diye sordu.

‘Bana İstanbul bileti al’

20 Temmuz 2011’de ise eşi Nergiz, Kırgızistan’a annesinin yanına gideceğini, bunun için 25 Temmuz tarihli Denver-Şikago-İstanbul-Bişkek bileti aldığını söyledi. Muhtarov ise “Bana da aynı uçakta İstanbul için bilet alsana” isteğinde bulundu. Ancak eşi parası olmadığı gerekçesiyle bunu kabul etmedi. 22 Temmuz 2011’de Muhtarov ve eşi telefonda kavga etti. Muhtarov eşine “ya beni ya da anneni seç” dedi. Nergiz ise “Sen neden bahsediyorsun? Türkiye’ye gitmek için bizi terk etmiyor musun” yanıtını verdi.

‘Cennette görüşürüz’

25 Temmuz’da kızıyla yaptığı konuşmada ise “onu bir daha göremeyeceğini ancak iyi bir Müslüman olursa cennette karşılaşacaklarını” söyledi. Muhtarov daha sonra eylül ve ekim aylarında da Ebu Muhammed ile yazışmalar yaptı. 15 Ocak 2012’de işinden istifa ederek, ayrıldı. Ertesi gün ise 21 Ocak tarihli Polonya şirketi LOT Havayolları’na ait Varşova uçağına bilet aldı. Buradan İstanbul’a geçmeyi planlayan Muhtarov havaalanında yakalandı.

15 yıl hapis yatabilir

ABD basınında yer alan haberlerde, Muhtarov’un mesajlarında kullandığı “düğün” kelimesiyle neyi kastettiğinin tespit edilemediği belirtilse de de “İslami örgütlerin bu terimi zaman zaman saldırıları ifade etmek için kullandığı biliniyor” yorumu yapıldı. Muhtarov’un hakkındaki suçlamalar kanıtlanırsa 15 yıl hapis cezasına çarptırılabileceği belirtildi. vatan