Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin statüsüne dair 2678 numaralı Cumhurbaşkanı kararı yürürlüğe girdi. Resmi gazetede yayınlanan karara göre, Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği'nin organları, görev ve yetkileri ile çalışma ilke, usul ve esasları belirlendi.

Bu birlikle ilgili çalışmalar bir süredir devam ediyordu ve 2019 yılının sonlarında da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülmüştü. Ödeme kuruluşlarıyla ilgili yetkilerin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan (BDDK) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) devriyle ilgili 10 madde onaylanmıştı. Şimdi kararın yasalaşmasıyla birlikte birlik kurulacak ve bu alandaki yetki tamamen TCMB'de olacak. Birlik, mesleğin gelişmesini sağlamak için çalışacak. Bunun yanında üyeleri arasında haksız rekabeti önlemek amacıyla gerekli tedbirleri almak, üyelerin reklamlarında uyacakları esas ve şartları belirlemek, üyeler arasında ortak projeler üretilmesini sağlamak gibi önemli görevleri de bulunacak.

Merkez İstanbul'da olacak ve teşkilatını kısa süre içerisinde kuracak. Bundan böyle Türkiye'de faaliyet gösterecek ödeme ve elektronik para kuruluşları, faaliyet izinlerini almalarının ardından bir ay içinde birliğe üye olmak için başvuru yapmakla yükümlü olacak.

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği'nin ilk Yönetim Kurulu toplantısının önümüzdeki aylarda düzenlenmesi bekleniyor.