Türk Askerinin Eğittiği Ninova Muhafızları da Musul Operasyonuna Katıldı

2 saat önce

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, Türk askerlerinin eğittiği Sünni güçlerinin Musul operasyonuna katıldığını belirtti.

00:0201:07

spaceplay / pause

 

qunload | stop

 

ffullscreen

shift + ←→slower / faster

↑↓volume

 

mmute

←→seek

 

 . seek to previous

12… 6 seek to 10%, 20% … 60%

Advertisement
Advertisement
00:17-01:16

Irak ordusu, Musul'a büyük harekatını başlattı. Türk askerlerinin eğittiği, eski adı Haşdi Vatani olan Ninova Bekçileri adlı Sünni milis güçleri de harekatta yerini aldı.. Bu güçler, Başika kampında eğitim görmüş, iyi donanımlı ve yetkin bir grup. Üstelik Musul'daki çatışmaların bir mezhep savaşına dönmemesi için bu Sünni grubun operasyona katılması dengeleyici bir faktör olarak görünüyor.

2 BİN SAVAŞÇI, PEŞMERGE İLE BİRLİKTE HAREKET EDİYORLAR

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk askerlerince eğitilen 2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyledi. Nuceyfi, Ninova Muhafızlarının Peşmerge ile hareket ettiğini ifade etti.

ABD TOPÇU BİRLİKLERİ MUSUL OVASI'NI AĞIR TOPLARLA VURUYOR

Öte yandan bölgedeki AA muhabirinin edindiği bilgilere göre Musul'un 40 kilometre doğusunda bulunan Hazır Cephesi'ndeki Zerdek Dağı'nda çok sayıda ABD askeri konuşlandı. ABD topçu birlikleri, Musul Ovası'nı ağır toplarla vuruyor. İnsansız hava uçakları da Musul Ovası semalarını gözetliyor.

İLERLEYİŞ SÜRÜYOR

Hazır Cephesi'nde Erbil-Musul anayolu üzerindeki Peşmergelerin IŞİD kontrolündeki köylere yönelik ilerleyişi sürüyor.

Bu arada Musul'un güneyindeki Geyyara Cephesi'nde AA muhabirine açıklama yapan Irak ordusunda görevli Albay Latif Haşim, Irak ordusunun Geyyara'nın kuzeyi ve Güver Cephesi'nden Musul'a doğru ilerlediği bilgisini paylaştı.

NİNOVA BEKÇİLERİ HAKKINDA...

Eski adıyla Haşdi Vatani yeni adıyla Ninova Bekçileri, ilk olarak Bağdatyönetiminin isteğiyle kuruldu. Ama daha sonra Irak Hükümeti'nin desteğini çektiği Ninova Bekçileri, ilk örgütlenme aşamasını eski Ninova Valisi Esil Nuceyfi'nin öncülüğünde tamamladı.

Başlangıçta sadece Musullu gönüllülerden oluşan Haşdi Vatani'ye, Türkiye, Başika kampında eğitim vererek destek oldu.

Uzun süre eski Vali Nuceyfi'nin oğlu Abdullah Nuceyfi tarafından yönetilen milis güçlerinin sayısı 10 bini buluyor. Bunlar arasında Sünni Araplar, Kürtler ve Türkmenler ile bazı Ezidi gruplar bulunuyor.

Musul operasyonu öncesinde eski Ninova Vilayeti Valisi Esil Nuceyfi, Ninova Bekçileri güçlerinin operasyona katılmasını, İslam İttifakı'nın iki önemli gücü Suudi Arabistan ve Türkiye'nin bu operasyona lojistik katkı sağlamasını istemişti.

Ezidilerin de "Ninova Bekçileri" saflarında savaştıklarını belirten Nuceyfi, Musul'un IŞİD tarafından temizlenmesinden sonra Ezidilerin yaşadığı Sincar'ın, yine Ninova vilayetinin ilçesi olarak kalması gerektiğini savunmuştu. Sincar, son bir yıldır Kürt Özerk Yönetimi'nin kontrolü altında bulunuyor.