Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Tunus’un içinde bulunduğu olağanüstü şartlar nedeniyle dün gece yaptığı açıklamada meclisin tüm yetkilerini 30 gün boyunca dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını söyledi.

Kays Said, görevde bulunan Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden alındığını da belirterek kendi atayacağı yeni başbakanla birlikte yürütme yetkisini devralarak sürdüreceğini ifade etti.

Kays Bin Said, 22 Şubat 1958’de dünyaya geldi. . Kays Bin Said, anayasa hukuku alanında yüksek lisans yaptı. Entelektüel bir aileden gelen Kays, Said, Munsif Said ve Lalla Zakya'nın çocuğu olarak doğdu. Uluslararası hukuk bölümünde lisans eğitimi gören Kays bin Said, bu alanda ilerlemeye devam etti. Kays Bin Said, anayasa hukuku alanında yüksek lisans yaptı.

Kays Said, evli ve üç çocuk babasıdır. 1990-1995 yılları arasında yine huluk alanında kariyerine devam eden Said, Tunus Anayasa Birliği Genel Sekreterliği görevinde bulundu.

Kays Bin Said Université de Tunis'te Profesörlüğü görevini de yürütüyor. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Bin Said 2010-2011'de Tunus devrimine katıldı.

Ayrıca Said, Sousse Üniversitesi'nde Hukuk Fakültesi Dekanlığı’nın yanında Arap Birliği ve Arap İnsan Hakları Enstitüsü'nde hukuk uzmanı olarak görevde bulundu. Kays Bin Said ayrıca 2014'te Tunus Anayasası'nı revize etmek üzere kurulan komitede uzman üyeydi.



Ailesindeki eğitimli kişilerin oranı yüksek olan Kays Bin Said, amcası da Hişam Said, 1970'lerde Tunus'ta ilk siyam ikizlerini ayırma operasyonu ile dünya çapında tanınmış bir pediyatrik cerrahtır.

Said, 2019 Tunus cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilan edilen ilk adaylardan biriydi.[5] Bağımsız bir sosyal muhafazakâr olarak genç seçmenlere itirazda bulunmaya çalıştı.[6] Politikalarından biri, vatandaşların seçimle iş başına getirdikleri tekrar seçime çağırmasını desteklemekti.[7]'[8] Said, seçmenlere mevcut problemlerin çoğunun "bir kısım anayasa maddelerine uymama" nedeniyle olduğunu ileri sürdü. “Ahlaki veya maddi” yolsuzlukla mücadele için bir öneri ortaya koydu.