ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'daki kabine toplantısında ABD-İran  gerilimine ilişkin soruları yanıtladı.

Trump, "(İran'da) Rejim değişikliğinin peşinde değiliz, bazı insanlar  öyle olduğumuzu söylüyor ama değiliz. Başkan Obama ve diğerlerinin bunu  denediğini izledim. Bu pek işe yaramıyor. Biz bunun peşinde değiliz."  değerlendirmesini yaptı.

ABD'nin Tahran yönetiminin nükleer silahlara sahip olmasına izin  veremeyeceğini kaydeden Trump, "Nükleer silahlara sahip olamazlar. Balistik  füzeleri test edemezler ki şimdiki anlaşma altında yapabildiler. Ayrıca İran'ın  Yemen'den çıkmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Önceki ABD Başkanı Barack Obama'nın yaptığı İran'la nükleer anlaşmanın  çok kötü bir anlaşma olduğu şeklindeki sözlerini bir kez daha yineleyen Trump,  Obama yönetiminin İran'a milyarlarca dolarlık imkan sağladığını dile getirdi.

Trump, "Biz aslında İranlılara yardım etmek istiyoruz. Onlarla iyi  olmak istiyoruz. Onlarla birlikte de çalışacağız ama nükleer silahlara sahip  olamazlar." diye konuştu.

Pompeo'dan "İran müzakereye hazır" açıklaması

Öte yandan, aynı toplantıya katılan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo,  "İlk kez İranlılar füze programlarıyla ilgili olarak müzakere yapmaya hazır  olduklarını söylediler." açıklamasını yaptı.

Pompeo konuyla ilgili detaylara girmezken, İran'ın Birleşmiş  Milletler'deki (BM) sözcüsü Alireza Miryousefi Twitter hesabından, "İran'ın  füzeleri kesinlikle ve hiçbir koşul altında hiçbir kişi veya ülkeyle müzakereye  açık değildir. Nokta." ifadelerini kullandı.

Diğer yandan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere New York kentinde  bulunan İran'ın Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Pompeo'nun açıklamalarının  gerçeği yansıtmadığını ve ülkesinin füze programının müzakereye açık olmadığını  vurguladı.

Zarif, "Eğer ABD füzeler hakkında konuşmak istiyorsa önce bölgedeki  bazı ülkelere füze dahil çeşitli silahlar satmayı durdursun." dedi.

ABD ile İran arasındaki gerilim devam ederken son olarak İran  yönetimi, nükleer anlaşmada yer alan zenginleştirilmiş uranyum stok miktarını  aşacağını ilan etmiş, ABD yönetimi ise bu karara sert tepki göstermişti.