Beyaz Saray'da basın mensuplarına gündemi değerlendiren ABD Başkanı  Trump, Hong Kong'da devam eden gösterilerle ilgili bir açıklama yaptı.

Düzenlenen gösterilerin bugüne kadar gördüklerinin en büyüğü olduğunu  anlatan Trump, "Umarım hem Çin hem de Hong Kong için uygun şekilde sonuçlanır. Bu  gösterilerin neden düzenlendiğini anlıyorum ama eminim ki onlar (Çin ve Hong  Kong) meseleyi çözebileceklerdir. Umarım, Hong Konglular Çin ile konuyu  çözebilirler." diye konuştu.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus da  bakanlıkta düzenlediği basın brifinginde, Hong Kong'daki tüm taraflara sükunet  çağrısında bulundu.

Hong Konglu yetkilileri uluslararası aktörlerden tavsiye almaları  konusunda teşvik ettiklerini vurgulayan Ortagus, bununla birlikte herkesin  gösteri hakkına saygı duyduklarını ifade etti.

Tartışmalı düzenleme

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde Meclise 3 Nisan'da sunulan  yasal düzenleme, zanlıların Anakara Çin, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve  Tayvan'a iadesini kolaylaştırıyor. ?Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu  değişikliğin, Hong Kong'un özgürlüklerini ortadan kaldıracağını savunurken, Hong  Konglu yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu değişikliğin  yapılması gerektiğini belirtiyor.

Muhalifler yasanın çıkması halinde bunun, Çin'in Hong Kong'daki siyasi  muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endişe ederken, düzenlemeye karşı  başlayan gösteriler halen sürüyor.