TOKİ tarafından 6 Mart'ta başlatılan 67 ilde 140 projenin hayata geçirileceği 50 bin sosyal konut projesi için gözler yapılacak kura çekiminde. Peki, TOKİ kura sonuçları açıklandı mı? TOKİ kuraları ne zaman açıklanıyor? İşte TOKİ kuraları ile ilgili son gelişmeler…

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, 67 ilde 140 projeyle hayata geçirilecek 50 bin yeni sosyal konut projesi için talep toplama işleminin tamamlandığını belirterek, "Projemize 636 bin 787 kişi başvurdu." dedi.

TOKİ KURALARI NE ZAMAN?

Bulut, 50 bin yeni sosyal konut projesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 Mart'ta müjdelendiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda hayata geçirilen projeye 6 Mart itibarıyla talep toplamaya başladıklarını anlatan Bulut, şöyle devam etti: "6-25 Mart tarihlerinde normal vatandaşlarımızın, 26 Mart-5 Nisan tarihlerinde emekli vatandaşlarımızın, 8-12 Nisan tarihlerinde en az yüzde 40 engelli vatandaşlarımızın, 15-19 Nisan tarihlerinde şehit aileleri ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerinin taleplerini topladık. 50 bin Yeni Sosyal Konut Projemize 636 bin 787 kişi başvurdu. Çok kısa bir süre içerisinde kura takvimini hazırlayarak kamuoyuna açıklayacağız."

"VATANDAŞLARIMIZ DÜŞÜK BEDELLE KONUT SAHİBİ OLABİLİYOR"

Proje kapsamında inşa edilecek konutların 32 bin 198'inin 2 1, 17 bin 802'sinin ise 3 1 olduğunu aktaran Bulut, alt gelir grubunda yer alan vatandaşların daha rahat konut sahibi olabilmeleri için 2+1 konut sayısını yüzde 64 olarak belirlediklerini söyledi.

Bulut, başvuruları tamamlanan 50 bin yeni sosyal konutun minimum maliyet ile bütçelendiğini belirterek, "Konutlarımıza yoğun talep geliyor. Sosyal konut ürettiğimiz için vatandaşlarımız kira öder gibi hatta daha düşük bir bedelle konut sahibi olabiliyor. 2 1 konutlar 116 bin 400 liradan başlayıp aylık 388 lira taksitle, 3+1 konutlar 170 bin 720 liradan başlayıp, aylık 759 lira taksitle satışa sunuldu." bilgisini verdi.

TOKİ olarak dar ve orta gelir grubundaki vatandaşların yanı sıra engelliler, şehit aileleri ve maluller ile emeklilere yönelik konut üretimlerini sürdürdüklerini vurgulayan Bulut, 50 bin yeni sosyal konut projesinde yüzde 10 şehit aileleri ve vazife malullerine, yüzde 5 engellilere, yüzde 25 de emeklilere kontenjan ayırdıklarını dile getirdi.

İZMİR'DE KURA ÇEKİMİ YAPILDI

22 Nisan'da İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından alt gelir grubuna yönelik sosyal konut projesi kapsamında yapımı süren konutların hak sahipleri, kura ile belirlendi. İlki 12 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirilen çekiliş, emekli listlerindeki eksik başvurulara yapılan itiraz üzerine yenilendi. Yıllardır ev hayali kuran aileler, kurada isimlerinin okunduğunu duyunca gözyaşlarına hakim olamadı.

Kemalpaşa ilçesi, Çambel Mevkisi'nde toplam 679 konutun yapılacağı TOKİ projesi kapsamında hak sahiplerinin belirlenmesi için kura çekimi gerçekleştirildi. Kemalpaşa Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü Spor Salonu'nu dolduran aileler, Kemalpaşa 3. Noter başkâtibi Alaaddin Koç huzurunda gerçekleştirilen kura çekiminin sonuçlarını heyecanla bekledi. 4 kategoride başvuruların kabul edildiği çekilişe çocukları ile birlikte gelen aileler arasında en büyük heyecanı engelliler ve yaşlılar yaşadı. Yıllardır ev hayali kuranlar, kuradan çıkan isimleri duyunca gözyaşlarına hakim olamadı. İlki 12 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirilen çekiliş, emekli listlerindeki eksik başvurulara yapılan itiraz üzerine yenilendi. Çambel'de '3+1' olarak planlanan 397 konutta, yeterli başvuru yapılmadığı için başvuru yapan herkes hak sahibi oldu. '2+1' olarak inşa edilen 282 konutun sahipleri ise kura çekilerek belirlendi. Çekilişe 2 artı 1 konutlar için 695 kişi katıldı. Şehit aileleri kategorisine başvuran 1 aile doğrudan hak sahibi oldu. 45 başvurunun bulunduğu engelli kategorisi için, 282 konutun yüzde 5'i olan 14 kişi hak sahibi oldu. 208 emekli başvurusundan ise konut sayısının yüzde 25'i kadar 71 emekliye kontenjan ayrıldı. Kalan konutlar için yapılan başvurular ise normal başvurular arasından belirlendi. Konut sayısının yüzde 20'si kadar yedek adayın belirleneceğini açıklayan TOKİ yetkilisi Mehmet Öç, ödemelerde engelli ya da emeklilere bir ayrıcalık tanınmadığını belirterek "Vatandaşlarımız yüzde 12 ya da yüzde 20 peşinat yatıracak. Bunun dışında herhangibir ara ödeme talep edilmeyecek. Anahtar teslimi yapıldıktan sonra taksit ödemeleri başlayacak. Evin içine girmeden bir ödeme yapılmayacak" diye konuştu.