ÖNDER YILMAZ / ANKARA

 
Türkiye Futbol Federasyonu'nun takımlar ve taraftarlarına verdiği cezaların istatistikleri ilk kez kamuoyuna yansıdı. TFF, 2014'te uygulanmaya başlanan Passolig Kart sistemi eksenindeki ceza istatistiklerini TBMM'ye gönderdi.
 
Buna göre, 2014 sonu ile 26 Nisan 2019 arasında oynanan maçlarda kulüplere 138 ceza verilirken, toplam 303 bin 201 taraftara kart blokajı uygulandı. Küfür başta olmak üzere ‘çirkin ve kötü tezahürat' yapan 276 bin 556, ‘saha olayları' nedeniyle de 26 bin 645 taraftara maça girememe cezası verildi. TFF ayrıca  cezaların seyirci sayısını artırdığını ve 2018-19 sezonunda 6 milyona ulaşacağı tespitini de yaptı.
 
Milliyet'in ulaştığı bilgiye göre, Yasin Yıldız adlı taraftar, TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurarak Passolig Kart sisteminin amacına uygun kullanılmadığını, kişiye değil, tribün bloklarındaki tüm seyircilere ceza verildiğini ve e-bilet sistemi yıllık yenileme bedelinin yüksek olduğu şikayetinde bulundu. Dilekçe Komisyonu, başvuruyu işleme alarak konuyu TFF'ye sordu. TFF ise, 51 sayfalık kapsamlı bir rapor gönderdi.
 
TFF'nin raporunda şu çarpıcı tespitleri yer aldı: Cezalar seyirci sayısını artırdı. Maç günü gelirleri şeffaflaştı. Seyirci sayısı 6 milyona yaklaştı... TFF ayrıca bu uygulamayla kolaya kaçılmadığını ve yüksek ücret almadığını savundu.
Kulüp ve taraftar cezalarında Beşiktaş ilk sırada yer aldı. İstatistiklere göre; Beşiktaş toplamda 19 ceza alırken, 79 bin 73 taraftarı da maça girememe cezası aldı. İkinci sırada Bursaspor, 3.'lükte Galatasay yer alırken, 4. sıra da Fenerbahçe'nin oldu.