Koronavirüs hem tüketici davranışlarında hem de harcama tercihlerinde birçok değişikliğe neden oldu. Pek çok tüketicinin öncelik ve ihtiyaçları değişti. Dolayısıyla harcamalar da bu doğrultuda şekillendi. Yapı Kredi'nin açıkladığı verilere göre koronavirüs döneminde temassız ödemelerin payı iki kat arttı. 

Yapı Kredi’nin paylaştığı verilere göre, 16 Mart - 31 Mayıs 2020 tarihleri arasındaki pandemi sürecinde toplam alışveriş harcamaları yüzde 17 düşerken, 1-30 Haziran arasındaki normalleşme sürecinde, salgın dönemine göre yüzde 37 arttı. Koronavirüs salgınından en olumsuz etkilenen sektörler ise seyahat, yeme-içme ve giyim oldu. Normalleşme süreci ile birlikte harcamalar salgın öncesi dönem seviyesine dönerken, en hızlı toparlanan sektör ise yeme-içme oldu.

Salgın sebebiyle küresel anlamda olağanüstü günler yaşadığımız bu dönemde; tüketicilerin hayatlarında yaşanan değişiklik, harcama alışkanlıklarına da yansıdı. Harcamalar, normalleşme ile birlikte Koronavirüs salgını öncesindeki seviyelere dönerken; giyim ve restoran harcamaları pandemi dönemine göre yüzde 200, seyahat harcamaları ise yüzde 180 oranında artış gösterdi. Yine salgın dönemine kıyasla normalleşme sürecinde tüketicilerin mobilya/dekorasyon harcamalarının yüzde 76, akaryakıt harcamalarının yüzde 58, elektronik harcamalarının yüzde 39, market/gıda harcamalarının ise yüzde 12 artığı gözlemlendi.

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen, “Müşterilerimizin yaptığı her 3 işlemden 1’inin internet alışverişi olarak gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Koronavirüs salgını öncesi dönemde bu oran her 5 işlemden 1’iydi. Normalleşme süreci olarak değerlendirdiğimiz 1-30 Haziran tarihleri arasında; e-ticaret alışveriş cirosu, pandemi dönemi öncesine göre yüzde 22, pandemi dönemine göre ise yüzde 14 artış gösterdi” dedi.

Ülgen açıklamalarına “POS’a temas etmeden işlem yapabilmek, bu dönemde toplum sağlığı için büyük önem taşıyor. Koronavirüs’ün (Covid-19) hayatımıza olan bir etkisi de bu nedenden dolayı temassız işlemlerin yaygınlaşması oldu. Bunda şifresiz gerçekleşen temassız işlem limitini 250 TL’ye çıkarmamız da etkili oldu. Yapı Kredi erilerine göre her türlü temastan kaçındığımız Koronavirüs döneminde, her iki fiziksel işlemimizden biri temassız olarak gerçekleşti Haziran ayında ise kredi kartlarımızdan geçen temassız işlem adedi pandemi dönemine göre yüzde 57, temassız işlem cirosu ise yüzde 53 artış gösterdi.” şeklinde devam etti.

Temassız Ödeme Hakkında Bunları Biliyor muydunuz?