Anadolu Ajansının (AA) global iletişim sponsoru olduğu TEKNOFEST  2019'da, ASELSAN desteğiyle yapılacak İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması,  geleceğin su altı teknolojilerine öncülük edecek. Yarışmada takımlar, kablo  kontrollü ve otonom araçlarıyla su altındaki yeteneklerini sergileyecek.

Başvuruları 28 Şubat'ta sona erecek yarışmada, uzaktan kumandalı  görevler ile daha önceki yarışmadan farklı olarak ilk defa otonom görevler de  icra edilecek. Deniz kirliliğine dikkati çekmek amacıyla tanımlanan su altı  temizlik görevinin yanı sıra, denizaltı kurtarma görevi ile tarihte önemli yere  sahip olan Dumlupınar denizaltısı ve denizaltıdaki şehitlerin anısı yaşatılacak.

Lise, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin takımlar halinde  katılabileceği yarışma, "temel" ve "ileri" olmak üzere iki kategoride  düzenlenecek. Lise düzeyindeki katılımcılar iki kategoriden herhangi birine veya  her ikisine, yüksek öğretim düzeyindeki katılımcılar ise sadece ileri kategoriye  kayıt yaptırabilecek.

Temel kategoride yarışacak takımlar uzaktan kontrollü su altı araçları  ile engel geçiş, harf tanımlama ve su altı temizlik görevlerini yerine getirecek.

İleri kategoride yarışacak takımlar ise uzaktan kontrollü su altı  araçları ile su altı temizlik ve denizaltı kurtarma görevlerini gerçekleştirecek.  Sembolik bir görev olan denizaltı kurtarma görevi, 4 Nisan 1953'te Çanakkale  Boğazı Nara Burnu'nda batan ve 81 şehit verilen Dumlupınar denizaltısının yerinin  tespit edilmesi ve kurtarılması şeklinde icra edilecek.

İleri kategoride yer alacak takımların uzaktan kontrollü görevlerin  yanında engel geçiş, hedef tanıma ve denizaltının tespit edilerek su altı  aracının denizaltının yakınına konumlanması görevlerini otonom olarak yerine  getirmesi beklenecek. Yarışmada, bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek otonom  görevleri başarıyla tamamlayan takımlar puanlamada avantajlı olacak.

İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması kapsamında belirtilen görevleri  en iyi şekilde yerine getirerek dereceye girecek takımlara iki kategoride de  ödüller verilecek.

Temel kategoride birinciliğe ulaşacak takım 30 bin lira, ikinci takım  20 bin lira, üçüncü takım 10 bin lira; ileri kategoride ise birinciliği elde  edecek takım 40 bin lira, ikinci takım 30 bin lira, üçüncü takım ise 20 bin lira para ödülünün sahibi olacak.

Yarışmanın hedefleri arasında, kritik üslerin korunması gibi askeri  alanlarda kullanımı yaygınlaşmakta olan insansız su altı araçlarına yönelik  teknolojilerin geniş bir tabana yayılmasına öncülük edilmesi de yer alıyor.