Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk bir yılını nasıl değerlendiriyor? Revizyona ihtiyaç olduğunu düşünüyor mu? Yeni sistem Meclis çalışmalarına nasıl yansıdı? 15 Temmuz Özel Oturumu'nda yaşanan tartışmalar hakkında ne düşünüyor? Siyasetteki kutuplaşmaya karşı bir çalışması olacak mı? Ahmet Hakan soruyor, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop 'CNN TÜRK-Kanal D' ortak yayınında yanıtlıyor. 

İşte TBMM  Başkanı Prof. Dr. Mustafa  Şentop’un açıklamalarından satır başları:

Ben parlamenter sistemlerin iyi işlediği yerlerde ya monarşi vardır. Monarşi olmayan yerlerde ise federal sistemler vardır. Parlamenter sistem Cumhuriyeti garanti eden bir sistem değildir. Ama başkanlık sistemi Cumhuriyeti zorunlu kılan bir sistemdir.  Latin Amerika ülkelerinde de hep başkanlık sistemi tercih ediliyor. Oradaki tartışma monarşi mi olsun Cumhuriyet mi? 

27 Mayıs 1960’tan sonra Türkiye esasen Parlamenter sisteme geçti. Yavaş yavaş parlamenter sistemden uzaklaşıldığını görüyoruz. 2007’den itibaren yetkileri artırılmış ama halk tarafından seçilen bir Cumhurbaşkanı var. Sistemin yarı başkanlıktan başkanlığa doğru bir ilerleyişi var.