Sigortalılık konusu her meslek grubu için farklılık arz ederken, haberimizde tarım ve orman işlerinde çalışan vatandaşların nasıl sigortalı olabilecekleri ile 2019 en düşük ve en yüksek sigorta prim miktarlarının ne olduğunu ile ilgili detayları sizin için derledik.

TARIM VE ORMAN İŞLERİNDE SÜREKSİZ ÇALIŞANLAR HANGİ KAPSAMDA SİGORTALIDIR?

Tarım ve orman işlerinde hizmet akdi ile süreksiz çalışanlar (ek 5 ) 5510 sayılı kanunun 4 üncü maddenin 1 inci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır.

TARIM İŞLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI NASIL BAŞLAR?

Tarım işlerinde süreksiz çalışanlardan gerekli şartları taşıyan kişilerin “Tarım İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi”ni sürekli ikametlerinin ya da çalıştıkları yerin bağlı bulunduğu muhtarlık ile İkamet ettikleri veya çalıştıkları il ya da ilçede bulunan tarım müdürlüklerine onaylatmaları gerekmektedir. Daha sonra, sürekli ikametlerinin bağlı olduğu veya çalıştıkları sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat etmeleri halinde, sigortalılıkları da müracaat ettikleri tarihten itibaren başlatılmaktadır.

ORMAN İŞLERİNDE SÜREKSİZ ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI NASIL BAŞLAR?

Orman köylülerinden sigortalı olmak isteyenlerin “Orman İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi”ni sürekli ikametlerinin bağlı bulunduğu muhtarlık ile sürekli ikametlerinin bulunduğu veya çalıştıkları yerin bağlı olduğu çevre ve orman il müdürlükleri ya da orman bölge müdürlüğü, işletme şeflikleri veya kalkındırma kooperatiflerine onaylatıp sürekli ikametlerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat etmeleri gerekmektedir. bu kişilerin sigortalılıkları müracaat ettikleri tarihten itibaren başlatılmaktadır.

TARIM VE ORMAN İŞLERİNDE ÇALIŞANLARIN ÖDEYECEKLERİ PRİM TUTARI NEDİR?

Tarım ve orman işlerinde hizmet akdi ile süreksiz çalışanlar için 2019 yılı için asgari 764,84 TL, azami 5.736,31 TL prim ödenmektedir.