Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, aşı çalışmaları sayesinde önemli ölçüde kontrol altına alındı. Fakat yeni varyantların çıkması ve toplumun belirli bir kesimini etkisi altına alan aşı karşıtlığı, sağlık krizinin kontrol altına alınmasını bir hayli güçleştiriyor.

Son olarak, ABD’de 65 yaş ve üstü tam aşılı kişilerin vefat oranlarındaki yükseliş, uzmanları harekete geçirdi. Ne yazık ki hiçbir aşı yüzde 100 etkili değil. Bazı kişiler tamamen aşılı olsalar bile virüs kapabiliyor. Aşısı tamamlanmış kişilerde görülen vakalar için İngilizce literatürde "breakthrough cases" terimi kullanılıyor. "Breakthrough" kelimesini "delip geçen" olarak Türkçeleştirmek mümkün. Uzmanlar durumun, kronik rahatsızlıklar ve ilerleyen yaş olduğunu tahmin ediyor.

Peki ama bu durum ileri yaştaki kişilerin tümü için genellenebilir mi? Ve dahası, bugün aşı olduğu halde 'delip geçen' enfeksiyonlara maruz kalarak hayatını kaybeden ortak noktası nedir? Bu sorulara yanıtını arayan The Wall Street Journal, pandemi döneminde kimlerin gerçekten risk altında olduğunu inceledi.