Suudi Arabistan'ın en büyük petrol rafinerisi Aramco'ya yapılan saldırının ardından, ABD Başkanı Donald Trump misilleme tehdidinde bulundu. Cumartesi günkü saldırıları Yemenli Husi milisleri üstlendi.

Silahlarla donatılmış bir grup İHA, Suudi petrol üretiminin merkezinde yangın çıkarmıştı. Yorumcular bu saldırının faturasının ağır olacağı uyarısında bulunuyor.

Avusturya'nın günlük gazetesi Der Standard saldırıyı, "Suudi Arabistan'ın imaj kaybı çok büyük" olarak yorumladı:

“Silahlanma bütçesi en yüksek ülkeler arasında yer alan Suudi Arabistan, yüksek teknolojiye sahip askeri araçlar için milyarlar harcıyor. Ama buna rağmen bir kaç basit İHA, uluslararası boyutta etki yaratacak şekilde petrol endüstrisinin bir kısmını felç edebiliyor. Aramco tesislerinde ne olduğunun ayrıntılarını hemen öğrenemeyeceğiz ama Arap Yarımadası üzerindeki dev duman bulutlarını gösteren uydu fotoğrafları zaten söze gerek bırakmıyor. ... Suudi Ekonomisi zaten Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın '2030 vizyonuna' uygun işlemeyen Arabistan açısından bu saldırı büyük bir ekonomik zarar olmakla kalmayıp büyük bir imaj kaybına da yol açacak.”

Flaman günlük gazetesi De Standaard, Basra Körfezi'ndeki saldırının tahrip gücünün yüksek olduğu uyarısında bulunuyor:

“Öncelikle de saldırının tam olarak nasıl gerçekleştiğinin araştırılması bir bomba etkisi yaratabilir. Bir olasılık Yemenli Husilerin, Suudi Arabistan'daki bir hücreleri aracılığıyla saldırıyı düzenlemiş olması. ... Wall Street Journal'ın bir haberine bakılacak olursa Amerikalı uzmanlar da İHA'ların -ya da füzelerin- kuzey komşu Irak'taki İran yanlısı milisler tarafından gönderilmiş olma olasılığını aydınlatmaya çalışıyor. Ancak İran saldırıda parmağı olduğuna dair bütün suçlamaları reddediyor. ... Şimdilik bekleyip Suudi Arabistan'ın nasıl tepki vereceğini ama asıl ABD'nin ne yapacağını görmek lazım.”

“Bütün piyasalar için [zarar gören tesisin devre dışı kalmasından] daha büyük risk, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki Husileri destekleyen İran'a bir misilleme saldırısı yapması. Bu tür bir çatışma karşısındaki endişe, Veliaht Prens Muhammed bin Selman yönetimindeki Suudi Arabistan rejiminin istikrarsızlığıyla birleştiğinde, bunun sonucu petrol piyasalarının önümüzdeki günlerde baskı altına girmesi olabilir. Gerçekten de misilleme yapılacak olursa petrol fiyatları sürekli olarak yüksek kalacaktır, ki bu da bir ekonomik daralma tehlikesini arttırabilir.”

Kaynak: Avrupa basını