Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

The Economist'in haberine göre, virüsün yeni türü olan B.1.1.529, diğer adıyla Omicron, ilk olarak Botsvana ve Güney Afrika'dan alınan genetik örneklerde tespit edildi. Gerçek sayının daha yüksek olduğu düşünülse de, o zamandan bu yana Güney Afrika'da yaklaşık 150 vaka doğrulandı.

Omicron hakkında henüz çok fazla bilgi yok. Güney Afrika'dan gelen ilk kanıtlar, yeni mutasyonun Ağustos'tan bu yana neredeyse tüm küresel vakaları oluşturan Delta varyantından daha bulaşıcı olabileceğini gösteriyor.

ŞU ANA KADARKİ EN BULAŞICI VARYANT

Virüslerin genetik kodlarındaki mutasyonlar, dört değişiklikten herhangi biriyle sonuçlanması halinde ciddi bir sorun haline gelir. Bu değişiklikler bulaşıcılıkta artış; aşılara karşı direnç; testlerle tespitten kaçabilme yeteneği ve daha ciddi hastalıklara sebep olma kapasitesi.

Bilim insanları, Omicron'un proteininde diğer varyantlara kıyasla hem daha bulaşıcı, hem de daha ciddi semptomlara sebep olacak mutasyonlara sahip olduğunu buldu.

Yeni varyantın yayılmasını yavaşlatmak için birçok ülke, Güney Afrika ülkelerinden gelen insanlar için hızlı bir şekilde katı karantina kuralları veya seyahat yasakları getirdi. (İsrail, Japonya ve Fas, tüm gelişleri yasakladı.)



YAYILIRSA DAHA GÜÇLÜ SALGINLAR GELİYOR

İngiltere de dahil olmak üzere bazı ülkeler, Güney Afrika için yeni kurallarının zamanla sınırlı olacağını belirtti. Eğer Delta'da olduğu gibi virüs yurt içinde yayılırsa, dışardan gelen vakaların sayısı salgının yayılmasında küçük bir rol oynayacağı için önemsizleşecek.

Omicron ile ilgili birçok endişe bulunuyor. Bunların en büyüğü, yeni varyantın bugün dünya çapında Kovid-19 vakalarına hakim olan varyant olan Delta'dan daha kolay yayılma yeteneğine sahip olabilmesi. Eğer öyleyse, Omicron aylar içinde Delta'nın yerini alabilir. Bu durumda Omicron, Delta'dan daha hızlı yayılan ve durdurulması daha zor olan daha büyük salgınlara neden olacak.

Bir başka endişe de, aşıların ve ilaçların Omicron'a karşı daha az etkili olabileceği ve bu nedenle aşıların yeniden tasarlanmaları gerekebileceği ihtimali.

OMICRON TÜM DÜNYAYA HAKİM OLACAK MI?

26 Kasım'da Batı ülkelerinde en yaygın kullanılan Kovid-19 aşısının geliştiricileri Pfizer ve BioNTech, mRNA aşılarını altı hafta içinde yeniden düzenleyebileceklerini ve ilk partileri 100 gün içinde gönderebileceklerini söyledi.



Omicron Güney Afrika'da hakimiyet kursa bile dünyanın diğer yerlerinde Delta'nın yerini alıp almayacağı henüz belli değil. Güney Afrika, başka bir yerde yayılmayan bir Beta varyantı dalgasına da sahipti. Aynı şekilde, Avrupa'yı saran Alfa varyantı, Güney Afrika'da hiçbir zaman hakim olmadı.

Sonuç olarak, Omicron hakkında keşfedilmeyi bekleyen çok şey var. Ancak açık olan şu ki, dünya buna direnmek için Delta'nın geçen yılın sonunda Hindistan'da ortaya çıktığı zamandan daha iyi bir konumda.

Delta bir endişe kaynağı olarak tanımlandığı zaman, dünyanın birçok yerine yayılmış ve sonunda pandemi dalgasına hakim olmuştu. Omicron'un böyle bir ölçekte küresel bir tehdit oluşturup oluşturmadığını göreceğiz.