Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) sonrasında bir açıklama yapan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, faiz oranlarında indirime gitti.

ÇEYREK PUAN İNDİRİM

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklamada faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8,25'e düşürdüğünü, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te bıraktığını duyurdu.

KORİDOR ŞU ANA KADARKİ EN DAR HALE GELDİ

Merkez Bankası böylece üst ve alt bant arasındaki farkı 100 baz puana indirerek faiz koridorunu şu ana kadarki en dar hale getirmiş oldu.

Art arda yedi aydır faiz koridorunun üst bandını düşüren TCMB'nin bu dönemde üst bantta yaptığı toplam indirim 250 baz puanı buldu.

EKONOMİSTLER İNDİRİM BEKLİYORDU

PPK'nın faiz kararına ilişkin ankete katılan ekonomistlerin tamamı marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) indirim bekliyordu. Ankete katılan ekonomistlerden 1'i bu indirimin 50 baz puan, 14'ü ise 25 baz puan düzeyinde gerçekleşeceğini tahmin ediyordu. Öte yandan, ekonomistlerin tamamı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) ve borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) ise değişiklik olmayacağını öngörüyordu.

GEÇEN AY DA İNDİRİM YAPMIŞLARDI

TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8,5'e çekerken, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te bırakmıştı.

FED FAİZ ORANLARINI SABİT TUTMUŞTU

Dün akşam faiz kararını açıklayan ABD Merkez Bankası FED, piyasa beklentileri dahilinde, yüzde 0,25 ile 0,50 aralığındaki faiz oranlarını sabit tuttu.

DOLAR FED KARARIYLA GERİLEMİŞTİ

TCMB faiz kararı ardından dolar/TL 2,9519'dan 2,9442'ye kadar geriledi.

ABD Merkez Bankası'nın ( Fed) faizleri sabit tutması ve artırımlara yavaş devam edeceği sinyali vermesi ardından dolar/TL de yönünü aşağı çevirmişti.