Sivas olaylarına ilişkin firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve  Murat Karataş'ın yargılandığı dava halen Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde  sürüyor.

Edinilen bilgiye göre olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınları ile  olaydan sağ kurtulanlardan yüzün üzerinde kişi, avukatları aracılığıyla Anayasa  Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruda Sivas olaylarına ilişkin yargı süreçleri özetlendi. Sivas  olaylarına ilişkin ana davanın devamı olan firari üç sanığın yargılandığı davanın  olaydan 26 yıl sonra halen devam ettiğine dikkat çekilen başvuruda, duruşmaların  uzun aralıklarla yapılmasının yargılamayı uzattığı kaydedildi.

Ayrıca sanıkların yurt içinde ve dışında aranmaları ve yurt dışında  bulunanların iadesi konusunda ihmaller olduğu ve etkili soruşturma yürütülmediği  savunulan başvuruda, bu gerekçelerle yargılamada makul sürenin aşılması yoluyla  adil yargılanma hakkının ihlal edildiği ifade edildi.

Başvuruda Anayasa'nın hak arama hürriyeti, suç ve cezalara ilişkin  esaslar, temel hak ve hürriyetlerin korunmasına, Avrupa İnsan Hakları  Sözleşmesinin (AİHS) ise etkili soruşturma ve kovuşturma ile uzayan yargılamaya  ilişkin maddeleri yönünden hak ihlalinin saptanması istendi.