Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Aniden tuvaletiniz mi geliyor, kısa süreli yolculuk öncesi ve sonrası tuvalete mi gidiyorsunuz? Ya da sıvı tüketmek sizin için işkence mi? Sık idrara çıkma ve idrar kaçırmaya yol açan sorunlardan birinin aşırı aktif mesane problemi olduğunu söyleyen Çakmak Erdem Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Buğra İçli, konu hakkında merak edilen soruları cevapladı.

İdrar kesesi, böbreklerin oluşturduğu idrarı depolayan, kas yapılarından oluşan küre, kese şeklinde bir organdır. Normal şartlarda gevşek, içine rahat bir şekilde yarım litre kadar idrarı depolama yeteneğine sahiptir. Normal mesane kişi tuvaleti yapmak istediğinde, sosyal olarak uygun bir ortama gittiğinde kasılıp, içerisinde bir basınç oluşturur ve idrarı dışarı atar. Ancak aşırı aktif mesanede ise bu kasılma, sosyal olarak uygun olmayan ortamlarda meydana gelir ve içerisinde ne kadar idrar olursa olsun bir basınç oluşturur ve aniden tuvalete gitme ihtiyacı hissettirir. Beraberinde de bazen buna bağlı olarak kaçırmalar gözükebilir.

Aşırı aktif mesane toplumda her yaş grubunda, her cinste oldukça sık bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. En çok menopoz sonrası kadın hastalarla daha çok karşılaşmaktayız ancak erkeklerde de prostata bağlı olarak sıkça görülmektedir. Hatta tuvalet eğitimini yeni almaya başlamış küçük çocuklarda bile görebilmekteyiz.

Aşırı aktif mesane hastalığının bir sürü sebebi vardır. Bu sebepleri belirlemek için ilk önce hastayla mutlaka iyi bir iletişim kurulmalı, tıbbi özgeçmişi ve hayat tarzını öğrenmek gerekir. Tedavide ilk başta hastanın, bu hastalığa neden olabilecek sıkıntıları ve hayat tarzlarını düzenlenme yoluna gideriz. Bunlarla başarılı olamazsak elimizde medikal ilaç tedavisi kapsamında kullanabileceğimiz pek çok seçenek mevcuttur. Bunları hastanın tıbbi durumuna, yaşına ve alışkanlıklarına göre düzenleyip hastalığı kontrol altına almaya çalışırız. Fakat her zaman bu konuda ilaçlarla başarılı olma şansına sahip değiliz. Hasta ilaçlara dirençli bir hastalık grubuna sahipse o zaman idrar kesesini sakinleştirmesi için botoks dediğimiz, botulinum toksini idrar kesesine enjekte etme veya benzeri modülasyonlar kullanarak tedavi etme şansına sahibiz.