Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun

F5Haber'e Google News'te abone olun

Dürtü dediğimiz şey ani bir satın alma davranışı ve planlamadığınız bir şeyi satın aldığımız zamanlarda yaşadığımız durumdur.

Alışveriş listenizde olmayan bir çikolatayı sırada beklerken sepete eklemek kadar küçük veya sadece göz atmak için bir araba bayisine girip yepyeni bir araba ile çıkmak kadar büyük olabilir. 

Peki satın alma kararlarımızı etkileyen faktörler neler?

İnsanların satın alma kararını etkileyen üç ana neden var. Onlar:


Duygular Satın Alma Kararımızı Etkiler

Duygularımız, satın almak kararımızda büyük rol oynar. Zor bir gün geçirirken, kısa bir alışveriş turu yapmak, terapi gibi geliyor değil mi? Belki çok aşırıya kaçmıyorsunuz. Belki de kendinize bunun önemli bir alışveriş olmadığını söylüyorsunuz. Sizi daha iyi hissettirecek güzel bir şey almak istiyorsunuz.

''İNDİRİM İÇİN GEÇ KALMAK!''

Burada kaçırmaktan korkma duygusu devreye girer. İndirimden alınan bir ürün size göre bir zafer olur. O an indirimde olan ürünü kaçırdığınızda, kaybetmiş gibi hissedersiniz. Duygulara dayalı kararlar vermek, dürtüsel satın almanın kontrolü ele geçirmesine izin verir. 

Geçmişimiz Satın Alma Kararımızı Etkiler
Dürtüsel satın alma ve aşırı harcama sizin için bir sorunsa, parayı nasıl iyi idare edeceğiniz size asla öğretilmemiş olabilir. ‘’Ağaç Yaşken Eğilir’’ sözü boşuna söylenmemiştir. Para ile olan ilişkilerimiz de doğduğumuz evde başlar. Kimden ne görüyorsak, ona göre şekillenir.

Büyüdüğünüz evde paranın nasıl kullanıldığını düşünmek, parayla ilgili inançlarınızın temelini anlamanıza yardımcı olur. Eğer evliyseniz, bu sizin ve eşinizin sahip olabileceği para tartışmalarının köküne inmenize de yardımcı olabilir. 

İyi Bir Alışveriş Yaptığımızı Düşünmemiz, Satın Alma Kararımızı Etkiler

İyi bir alışveriş demek gerçekten ihtiyaç duyduğunuz şeyleri uygun fiyata alabilmektir. Fakat bazen öyle durumlar oluyor ki ihtiyaç duymadığınız ürünleri sırf kargo ücreti ödememek ya da indirimde diye alırsınız. Sonuç olarak; iyi bir alışveriş olarak düşüğünüz durum kazanç olmaktan çıkar, finansal açıdan zarara kadar gidebilir.