İngiltere Başbakanlığı, hükümetin Temyiz Mahkemesinin  ülkenin Suudi Arabistan'a  silah satışının yasalara aykırı olduğu şeklindeki  kararına katılmadığını ve bir üst mahkemeye taşıyacağını bildirdi. 

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, mahkemenin kararının hükümeti  "hayal kırıklığına uğrattığı" belirtildi.

Açıklamada, "Hüküm, kararların kendilerinin doğru veya yanlış olup  olmadığıyla değil, bu kararların alınma süreçlerinin doğruluğuyla ilgili. Hükme  katılmıyoruz ve temyizi için izin isteyeceğiz." ifadelerine yer verildi.

Sivil toplum örgütü "Silah Ticaretine Karşı Kampanya"nın  (CAAT)  başvurusunu değerlendiren Temyiz Mahkemesi, İngiltere'nin Suudi Arabistan'a silah  satışının yasalara aykırı olduğuna karar vermişti.

Mahkeme, Uluslararası Ticaret Bakanlığının uluslararası insani hukukun  çiğnenip çiğnenmediğine bakmaksızın Suudi Arabistan'a silah satışına izin  vermesinin "akıl ve yasa dışı" olduğuna hükmetmişti.

Karar gereği İngiliz hükümetinin Suudi Arabistan'a yeni silah satış  izni vermeyi durdurması ve silah satışına yönelik izinleri hukuk dairesinde  vermesi gerekecek.

İngiliz hükümeti, Temyiz Mahkemesinin bugün aldığı kararı Yüksek  Mahkemeye taşıyarak temyiz izni isteyebiliyor. İznin verilmesi durumunda, dava  Yüksek Mahkemede görülecek.

2017'deki kararın temyizi

İngiltere'de "ulusal güvenlikle ilgili gizli delilleri" inceleyen  mahkeme, CAAT'ın açtığı davada 10 Temmuz 2017'de verdiği kararla hükümetin Suudi  Arabistan'a silah satışını yasal bulmuştu.

Mahkemenin kararında, hükümetin sunduğu "ulusal güvenliği ilgilendiren  gizli delillerin" etkili olduğu belirtilirken, CAAT kararı temyiz etmişti.

Ülkede çok sayıda insan hakları örgütü, Suudi Arabistan'a yapılan  silah satışının durdurulması için kampanya yürütüyor.

İngiltere, Suudi Arabistan'a aralarında Typhoon ve Tornado savaş  uçakları ile güdümlü füzelerin de yer aldığı büyük çapta silah ihracatı yapıyor. 

İngiltere'nin Yemen'deki iç savaşın başladığı 2015'ten bu yana Suudi  Arabistan'a sattığı silah miktarının 5 milyar sterline yaklaştığı açıklanmıştı.