Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Açıkbaş, yaşanan trajik olaylarda sorumluluğu insanlardan uzaklaştırmamak gerektiğine dikkati çekerek, insanların sahiplendikleri köpekleri sağlıklı olmayan ve canlılara zarar verici şekilde yetiştirmelerinin altında; saldırganlık, şiddet eğilimi ve çevreye duyulan yoğun öfkenin yatabileceğini aktardı.

"Düşmanca saldırganlık" davranışlarına ilişkin bilgi veren Açıkbaş, bu davranışların yöneltildiği hedefi sevmeme, nefret etme gibi nedenlerle duyulan düşmanca hislerin bir yansıması olarak ortaya çıktığını belirterek, "Güncel yaşanan olaylarda saldırganca yetiştirilen köpeklere duyulan öfke sonucu bütün köpeklere karşı yöneltilen saldırganca tutum buna örnektir" dedi. Bir tepki davranışı geliştirmeden önce bilgi kaynaklarının güvenilir olduğundan emin olunması gerektiğini vurgulayan Açıkbaş, "Verilen tepkiler, olumsuz duygu yoğunluğundan kaynaklandığı için etkileri ne yazık ki masum canlıların yaşam haklarını riske atabiliyor. Oysa yaşadığımız dünya üzerinde bizim olduğu kadar onların da hakkı bulunmakta" ifadelerini kullandı.

'Güvenilir kaynağa başvurun'

Bilimsel temelli bilgi almanın ve güvenilir kaynaklara başvurmanın, insanlara kaygılarının düzenlenmesi konusunda yardımcı olacağını belirten Açıkbaş, "Bilginin vermiş olduğu güvenle kaygılarınızı düzenlemiş olursunuz. Diğer yandan eğer çocuklarınız varsa edindiğiniz bilgileri onlara gelişim dönemleri özelliklerine uygun şekilde aktarmalı ve korkulan/kaygı duyulan unsurlarla temasını kesmemelisiniz. Örneğin çocuğunuz bu haberlere maruz kaldı ve köpeklere karşı bir korku geliştirdiyse, sağlıklı yetiştirildiğinden emin olduğunuz bir köpekle temasını sağlayabilirsiniz. Ama çocuğun korkusunun yoğun şekilde olduğunu gözlemliyorsanız bir uzmana başvurmalısınız."

''Psikolojik test uygulanmalı'

Türkiye'de insanlara evcil hayvan sahiplenmeden önce herhangi bir psikolojik test uygulama prosedürünün olmadığını hatırlatan Açıkbaş, "Böyle bir değerlendirmeyi yapabilmek için yalnızca psikologlar değil, hayvanların da ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak değerlendirmeler yapabilmek üzere veteriner hekimler ve köpek eğitmenleri gibi farklı alanlardaki uzmanlarla iş birliği yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Daha fazla can yakıcı olay yaşanmadan ve masum canlılar zarar görmeden bu ihtiyaca yönelik çalışmaların artmasını diliyorum" dedi.