Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl’ün “Aile Sağlığı Merkezleri’nde bebek ve çocuklara yanlışlıkla Kovid-19 aşısı uygulandığı” açıklaması kamuoyunda ve sağlık camiasında büyük tartışmaya yol açtı. İzmir Tabip Odası’nın hakkında inceleme başlattığı Kurugöl’ün iddiasına ilişkin Sağlık Bakanlığı’ndan da açıklama geldi. Bakanlık açıklamasında İzmir’de bir vaka doğrulanırken, sistem uyarısı ve ilgili personelin tutanağı doğrultusunda olayla ilgili soruşturma yürütüldüğü, Kurugöl’ün, “maksadını aştığı tahmin edilen talihsiz açıklamaları” üzerine yeni bir soruşturma daha başlatıldığı duyuruldu.



‘1 TEMMUZ’DA YAPILDI’

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, önceki gün katıldığı bir televizyon programında tartışma yaratan açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kurugöl, NTV’de yaptığı açıklamada, yanlışlıkla 6 aylık bebeklere kızamık veya hepatit B gibi aşılar yerine Kovid-19 aşısı yapıldığını belirtti. Bu durumun bebeklerde hiçbir yan etkisinin olmadığını, hatta antikor sağladığını ifade etti. Bu konudaki sonuçların ise ünlü bir tıp dergisinde yayınlanacağını söyleyen Prof. Dr. Kurugöl’ün ifadeleri üzerine özellikle aşı karşıtları, çocukların denek olarak kullandığını öne sürerek, #zaferkurugöltutuklansın etiketiyle çok sayıda mesaj paylaşmaya başladı. Prof. Dr. Kurugöl yine aynı televizyon kanalına canlı bağlanarak, konuya açıklık getirdi. Bir aylık bir bebeğe, 1 Temmuz’da, İzmir dışında bir Aile Sağlığı Merkezi’nde, hepatit B yerine Kovid aşısı uygulandığını söyledi. Bebeğin takibi için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirildiğini belirten Kurugöl, konunun yargıya intikal ettiğini, sağlık il müdürlüğünün bilgisi dahilinde olduğunu ve soruşturulduğunu ifade etti.

BEBEK 4 AYLIK

Şu anda 4 aylık olduğu belirtilen bebeğin kalp ve böbrek fonksiyonlarının ve laboratuvar tetkiklerinin yakından izlendiğini belirten Kurugöl, şunları kaydetti:

‘BAKANLIĞIN HABERİ VAR’

İddiayla ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan dün bir açıklama yapıldı. Açıklamada “Zafer Kurugöl’ün bebeklere yanlış aşılar yapıldığına ilişkin iddiaları kabul edilemez” denilerek, şu ifadelere yer verildi:

YANLIŞLIK OLMASI İMKÂNSIZ’

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfü Çamlı konu hakkında inceleme başlattıklarını belirterek, “Ancak böyle bir durum mümkün görünmüyor” dedi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Yusuf Eryazgan, Milliyet’e “Aile hekimliklerinde yanlışlık yapılması imkânsız” dedi.

AHEF’ten yapılan yazılı açıklamada ise, aşıların 10 yıldır barkod ile takip edildiği, bakanlık deposundan çıkışı ile kişiye uygulandığı ana kadar bütün transfer sürecinin barkod kontrolünde olduğu vurgulanarak şöyle denildi:

AİLEDEN SUÇ DUYURUSU

İzmir’de 3 ay önce Hepatit-B aşısı yerine yanlışlıkla BioNTech Kovid-19 aşısı yapılan 1 aylık bebeğin ailesi suç duyurusunda bulundu. Ailenin avukatı Dilek Güzel, “Tıbbi müdahalenin hukuka ve meslek kurallarına aykırı olarak, gerekli özen gösterilmeksizin yapılmasında kusur ve ihmali bulunanlar hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak cezalandırılmalarını talep ettik. Bebeğe bu işlemi yapanlarla ilgili yasal süreç başlattık” ifadelerini kullandı.

TTB: ÇABALARIMIZ HEBA EDİLDİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Prof. Dr. Zafer Kurugöl’ün açıklaması üzerine bilim insanlarını, sağlık çalışanlarının emeklerini hiçe sayan ve aşı tereddüdüne yol açan açıklamalardan geri durmaya çağırdı. Sağlık çalışanlarının gerek bebeklik-çocukluk çağı, okul ve erişkin aşıları gerekse pandemi dönemi Kovid-19 aşılarının uygulanmasında yoğun emek harcadıklarını belirten TTB, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Aklın ve bilimin gösterdiği doğruları eksiksiz uygulamaya çalışan başta birinci basamak ve tüm sağlık çalışanları olarak, Dr. Zafer Kurugöl’ün açıklamalarını hayretle karşıladığımızı ve sağlık için verdiğimiz çabaların bu şekilde heba edilmesini hak etmediğimizi belirtiyoruz.”