Türkiye'de son 24 saatte 1172 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 16 kişi corona virüs nedeniyle hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 239 bin 622, can kaybı 5 bin 829 oldu. Son 24 saatte 1082 kişinin daha iyileşmesiyle covid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 222 bin 656 oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Zatürre oranı tüm Türkiye’de düştü" açıklamasında bulundu. Öte yandan algoritmalarda yapılan güncelleme ile Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatışlarda hafif-orta pnömoni (zatürre) ve ağır pnömoni ayrımı yapıldı. Buna göre solunum sıkıntısı, nefes darlığı, beslenme zorluğu yaşamayanlar hafif pnömoni sayılarak evde takip edilecek.

Son dakika haberine göre, Sağlık Bakanlığı “evde takip ve yatan hasta” algoritmalarını değiştirdi. Algoritmalarda yapılan güncelleme ile birlikte bakanlık, Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatışlarda hafif-orta pnömoni (zatürre) ve ağır pnömoni ayrımına gitti.

Daha önce bazı hafif-orta pnömoni olan hastaların tedavisi hastanede veya izolasyon alanlarında yapılıyordu.

Güncellenen algoritma ile sadece ağır pnömoni hastalarının tedavisinin hastanelerde yapılacağı açıklandı.

Evde Takip Algoritması’na göre, sadece ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas/eklem ağrısı, karın ağrısı veya ishal, koku veya tat alma bozukluğu belirtilerinin olması durumunda kişi ya da kişiler “Komplike olmayan hasta veya hafif-orta pnömoni” kabul edilecek.

Bunların tedavileri artık evde yapılacak. Doktorun önerisi doğrultusunda bu durumdaki hastalara 5 gün hidroksiklorokin ve/veya favipravir uygulanacak.

Asemptomatik olup PCR testi pozitif çıkan hastalara da virüsü yok etmek ve bulaş riskini azaltmak için ilaç tedavisine başlanacak. Bu vakalara da hidroksiklorokin veya favipravir ilaçları verilecek. Bakanlık algoritmada, hidroksiklorokin ile ilgili uyarılarını yineledi. Hidroksiklorokinin QT aralığını uzatıp, ventriküler taşikardiye eğilim yaratabileceği belirtilen algoritmada, bu yüzden önce hastanın EKG’sinin çekileceği ve ilacın ona göre verileceği belirtildi. Algoritmada, Favipravir’e yönelik de “Gebelerde, lohusa veya emziren annelerde kullanılmamalıdır” uyarısı yinelendi.

Algoritmada “vaka temaslı şeması”na yer verildi. Buna göre, vaka temaslısında semptom varsa kişi ya da kişilerden örnek alınacak.

Hastane değerlendirmesi yapılacak. Komplike olmayan hasta veya hafif orta pnömoni olanlara “Kovid-19 Evde Takip Algoritması”, ağır pnömonilere ise “Yatan Hasta Algoritması”na göre tedavi uygulanacak.

Vaka temaslısında corona virüs semptomları yoksa 14 gün izolasyon ve evde takip yapılacak.

Ankara Şehir Hastanesi’nin Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, algoritma güncellemesini Milliyet’e değerlendirdi.

Pandemi başladığında Kovid-19 hastalarının yüzde 70-80’inde ateş, öksürük belirtilerinin olduğunu belirten Oğuztürk, bu oranın sonraki aylarda oldukça gerilediğini söyledi. Başka semptom ve şikâyetlerin de görülmeye başladığını belirten Oğuztürk şunları söyledi: