Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yayımladığı genelgeyle kendi hastanesini “İleri Düzey Hastane” yaptığı ortaya çıktı. Gerekçe olarak ise yayımlanan genelgede yer alan tanıma sadece kendi hastanesinin uyması gösterildi.

Birgün gazetesinden İsmail Arı'nın haberine göre Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün özel hastanelere ilişkin Sağlık Hizmeti Sunucularının Basamaklandırılması Hakkındaki Genelgesi, 31 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Genelgede, ‘İleri Düzey Hastaneler'in en az 60 bin metrekare kapalı alana sahip olması, en az 240 doktor ve bu sayının iki katı hemşire çalışması gerektiği belirtildi. Yönetmelikte en az 600 yataklı hastanelerin de İleri Düzey Hastane olabileceği belirtildi.

 Özel hastanelerde İleri Düzey Hastane tanımına Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ait Bağcılar Medipol Mega Üniversite Hastanesi için yapılan 25 katlı binanın uyduğu bildirildi. İleri Düzey Hastane şartı olan 600 yatak sayısına Medipol’ün ek binası tamamlandığında ulaşılacağı belirtilirken Bağcılar Medipol Hastanesi'nin inşaat öncesindeki yatak kapasitesinin ise 514 olduğu ifade edildi.

YÖNETİCİ OLDUĞU DERNEK RAHATSIZ

Bakan Koca’nın Genel Başkan Yardımcısı olduğu Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği de genelgeye itiraz etti. Dernek, 17 Haziran’da yaptığı toplantıda bu genelgeye karşı eylem planı hazırlamaya başladığını duyurdu.

Sağlık Bakanı Koca'nın kendisine özel genelge çıkarmasını, "Son derece kusurlu bir işlem" olarak değerlendiren CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal, "Bu kategoriye Medipol’ün sokulması rekabeti önleyecek ve sağlıkta tekelleşmeye neden olacak. Hastane anlaşmalar yapacak, SGK’den en fazla payı Bakan alacak. Bakan İleri Düzey Hastane tanımını bunu bilerek getirdi. Hırsızlığı en iyi hırsızlar bilir " dedi.
ayrıcalık

"AHLAKİ DEĞİL"

TTB Başkanı Sinan Adıyaman ise genelgenin etik olmadığını savundu. Medipol Üniversitesi'ne tarihi TCDD Gar binası içindeki misafirhanenin verildiğini hatırlatan Adıyaman, "Son dönemde Medipol’e kamu mallarının verilmesi, kiralanması kabul edilemez. Demokratik ülkelerde bakanların sahibi olduğu üniversite ve hastaneye kıyak çekilmesi kabul edilemez. Bu evrensel bir kuraldır. Kendi kurumlarına ayrıcalık tanınması ahlaki değildir” diye konuştu.