Halk TV'e Gürkan Hacır'ın sunduğu "Taksim Meydanı" programının konukları Halk Sağlığı Uzman Prof. Dr. Ahmet Saltık, Akademisyen ve yazar Erol Mütercimler, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici ve Gazeteci Barış Yarkadaş'tı.

Prof. Dr. Ahmet Saltık, Gürkan Hacır'ın "Türkiye'de enfekte olan hasta sayısı kaç?" sorusuna "6 milyon dolayında hasta var" diyerek yaptığı hesabı şöyle anlattı:

 "Bunu değişik formüllerle öngörmek mümkün. Yaklaşık hesaplar yapmak mümkün. Her 100 hastadan 15'i aşağı yukarı sağlık kuruluşlarına başvuruyor. Dolayısıyla çok pratik biçimde 120 bini aşkın (Türkiye'de koronavirüse yakalanan kişi sayısı) olgumuz varsa. Bunu en basitinden 7 ile çarptığımızda 800 bini aşkının olgunun toplumda var olduğunu düşünebiliriz. Bu en basiti en alt sınırı.

Şimdi biraz daha açmak gerekir bunu; Dünya Sağlık Örgütü geçen hafta bir açıklama yaptı. Bu yepyeni bir bilgiydi. Az önce sözünü ettiğimiz sağlık kuruluşlarına başvurmayan 100 hastanın 85'inin dışında. Ayrıcı hiçbir belirti göstermeksizin de 100 hastadan 25'inin hastalığı ayakta geçirebileceğini ifade etti. Dolayısıyla bu rakama yaklaşın 840 bin dolayında düşündüğümüz rakama bi 4/1 de öyle ekleyebilirsiniz.

Bu minimum! Neden minimum? Onu da söyleyeyim; Diyelim ki 100 hastadan 15'i başvurdu. Biz bunlara test yapmak için bir takım koşullar koyuyoruz. Ateşiniz olacak, nefes darlığınız olacak, öksürüğünüz olacak gibi...

Bu koşullarla birlikte test yaptığımız insanlar, başvuranların yarısına iniyor. O test yaptığımız insanlarda da taşıyıcıları bulabilmek için kullandığımız testin yeteneği ancak yüzde 60'larda.

"HASTALARIN YÜZDE 4'Ü YAKALAYABİLİYORUZ"

Yüzde 60'ı yakaladığınızı düşünürseniz, bu yüzde 30'a iner. Kaldı ki ilk testte pozitif çıkmayabilir. Test yüzde 100 yetenekli olsaydı dahi... Tamamlarsam yaklaşık olarak biz, toplumdaki 95-96 hastaya karşılık 4 dolayında olgu yakalayabiliyoruz. Yani 120 bin olgu yüzde 4'ü anlamına gelir. Burada da 3 milyon gibi bir rakama varıyoruz.

Ben bu hesapları 120 bin olgu için söyledim. Ancak bir okadar da belki Sağlık Bakanlığı'nın açıklamadığı klinik tanı konan ve klinik tedavi verilen hastalar var. Bunların sayısını bakanlık açıklamıyor. Dolayısıyla onu da katarsak yaklaşık 6 milyon dolayında insana bulaşmış olduğunu söyleyebiliriz hastalığın.