Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Birçoğumuz sağlığın; egzersiz yapmak, besin açısından zengin yiyecekler yemek, düzenli kontrollere gitmek ve yeterince uyumak olduğunu düşünüyoruz. Ama neden para konusunda sağlıklı olmanın önemini es geçiyoruz…

Finansal sağlık, genel sağlığın bir bileşenidir. Parayla ilgili sorunlu davranışları belirlemek ve daha sağlıklı bir ilişki için çözümler üretmek gerekir.

''Finansal sağlık, para ile bilinçli ve amaçlı bir ilişki yaşamanın ilk aşamasıdır.''

Peki parayla bilinçli ve amaçlı bir ilişki yaşamak için ne yapmalıyız?

Finansal sağlık şunları içerir: Değerlerinize göre para harcamayı; düşük veya makul borca sahip olmayı, hedeflerinize ulaşmak için para biriktirmeyi ve acil durum fonu veya sigorta gibi bir güvenlik ağına sahip olmayı. 

Peki bugünkü finansal ilişkimizin çocukluktan kaynaklandığını biliyor musunuz? Yani “para senaryoları” geliştiriyoruz. Ve bunlar da finansal davranışlarımızı yönlendiren parayla ilgili inançlarımızdan geliyor. Genellikle, onların farkında bile değiliz.

Peki bu inançları ortadan kaldırmak ve parayla olan ilişkinizi iyileştirmek için ne yapmalısınız?

Neyse ki, parayla ilişkinizin durumu ne olursa olsun, onu iyileştirmek için küçük adımlar atabilirsiniz.

Küçüklükten Gelen Para Senaryolarınıza Işık Tutun

Küçüklükten gelen para senaryolarınızı bilinçli hale getirebilirsiniz. Bu şekilde senaryolarınıza meydan okumaya başlayabilir ve finansal durumunuzu iyileştirmek için onları değiştirebilirsiniz. Senaryolarınız, değiştirilmediği takdirde davranışınızı olumsuz şekillerde etkileyebilirler.

Ailenizle Konuşun. Ailenize parayla ilgili deneyimlerini sorun. Her ailenin parayla ilgili bir hikayesi vardır ve o senaryoların tümü hikâyeyi bildiğimizde anlam kazanır.

Para ile ilgili hafızanızı güncelleyin. Kendinize şu soruları sorun: “Parayla ilgili en keyifli ve en sancılı anınız neydi? Parayla ilgili hangi dersleri öğrendiniz?’’

Kendinizi Tanıyın

Para, kendimizi daha derinden anlamamız için önemli bir kapı görevi görür. Para konusundaki davranışlarınıza daha yakından dikkat ederek kendiniz hakkında daha fazla bilgi edinebilir, ardından bu bilgiyi finansal işleyişinizi iyileştirmek için kullanabilirsiniz. Örneğin alışveriş merkezine gidip ihtiyaç duymadıkları ürünleri satın alan biri aslında yalnızlık hissinden bunu yapıyor olabilir. Bunun farkına varmak, onların ihtiyaçlarını daha sağlıklı yollarla yerine getirmelerine yardımcı olabilir.

Parayla İlgili Bilgi Edinin

İnsanların parayla ilişkilerinin zayıf olmasının nedenlerinden biri de yanlış bilgi veya bilgi eksikliğidir. Parayla ilgili ne kadar bilgi edinirseniz bu sizin için kardır. Finansal Okuryazarlık Öncüsü ve Para Durumu kurucusu Özlem Denizmen’in Cebinde Mucize Yarat, Kartlarınla Mucize Yarat, Bolluk ve Bereket İçin Yer Aç kitaplarını okuyabilirsiniz.

Sizce de para artık tabu olmaktan çıkmasın mı? İnanın davranışlarınızı keşfetmeye başladığınızda, daha önce aranızın bozuk olduğu o para konusu ile daha iyi bir ilişki kurabilirsiniz.