Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, palm yağında bulunan önemli bir yağ asidinin kanser metastazını destekleyeceğini öne sürdü. Oleik asit ve linoleik asit adı verilen diğer yağ asitleri ise aynı etkiyi göstermedi.

Palmitik asit, palm yağının önemli bir bileşeni olarak biliniyor. Bu doymuş yağ asidi, süt ürünleri ve ette de çeşitli miktarlarda bulunuyor. Hayvanlar üzerinde yapılan birkaç deneyde, palmitik asidin tümör hücrelerinin metastaz yapma kapasitesini önemli ölçüde artırdığı görüldü. Bu metastik aktivite, hayvanlar palmitik asitle beslendiğinde ve aynı zamanda palmitik aside maruz kalan tümör hücreleri normal bir diyetle beslenen hayvanlara nakledildiğinde de tespit edildi.

Palmitik asit diyetten çıkarıldığında bile, diyette sadece kısa bir süre için ona maruz kalan kanser hücreleri yüksek oranda metastatik kaldı. Araştırmacılar, bu hafızanın genlerimizin işleyişindeki epigenetik değişikliklerden kaynaklandığını keşfetti. Değişiklikler, metastatik kanser hücrelerinin işlevini değiştiriyor ve daha kolay yayılmak için tümörün etrafında bir sinir ağı oluşturmalarını sağlıyor.