1.    Geri Sayım ve Başla! 

Kendinizi motivasyonsuz hissettiğinizde, 10'dan geriye doğru sayın, daha sonra kendinizi uğraştığınız işe yönlendirin. Geri sayım, motive olmanız için sizi doğru zihinsel alana kaydıracak. Bazen ihtiyacımız olan tek şey, bir sonraki adımı atmak için biraz zorlanmak ve öz disiplin bu şekilde başlar.

2.    Hedeflerinizi Yazın 
 Hedeflerinizi yazmak, her şeyi daha gerçek kılar. Yazdığınız hedeflerinizi sık sık göreceğiniz ve kendinize ilham vereceğiniz bir yere asın. Örneğin; çalışma masanızda, yatak odanızda, arabanızda vb. Bu hedefleri zorlayıcı veya korkutucu değil, mutlu, olumlu ve cesaret verici şekilde yazın.

3. Küçük Hedefler Belirleyin
Çıtayı çok yüksek tutmak zaman zaman üzerinizde baskı oluşturabilir. Büyük hedefinize ulaşmadan önce bu hedefe giderken işlerinizi bölerek öncelikle küçük hedefler oluşturabilirsiniz. Bu küçük hedefleri başardığınızda kendinize güveniniz daha da artmış olacak. Yani nihai hedefiniz hiç durmadan beş km koşmaksa, ilk hedef olarak durmadan bir km koşmayı belirleyin. Sabırlı olun ve sürecin sizi hayal kırıklığına uğratmasına izin vermeyin.

4.    Neden Başladığınızı Kendinize Hatırlatın

Neden bu yolda olduğunuzu, neden bunu yaptığınızı kendinize hatırlatın. Her ne yapıyor olursanız olun, bu işi yapma sebebiniz sizin asıl motivasyon kaynağınızı ve öz disiplininizi oluşturur. İşiniz bittiğinde, hedefinize ulaştığınızda neye ulaşacağınızı, Ne kadar ilerlediğinizi ve ne kadar gurur duyduğunuzu kendinize sürekli olarak hatırlatın.

5.    Önceliklendirme Yapın

Hangi görevlerin en çok çaba göstermeye değer olduğuna karar verin, ardından gününüzü onları tamamen bitirecek şekilde düzenleyin. Çalışma planı belirleyin, en zorlandığınız ve sevmediğiniz işleri ertelemeden en önce o gün içinde halledin. 

6.    Zayıf Yönlerinizi Bilin
Nasıl hata yapabileceğinizi ve bunun olmasını nasıl önleyebileceğinizi belirleyin. Örneğin işe her zamankinden bir saat önce gitmeniz gerekiyor, oysa siz gece geç saatlere kadar uyanık kalmayı seviyorsunuz ve sabah uyanma güçlüğü yaşıyorsunuz. Bu durumda iş geç kalmayı önlemek için her zamankinden erken uyumaya gayret gösterin. 

7.    Destek Ekibinizi Oluşturun

Aynı yolda yürüdüğünüz arkadaşlarınızla hedeflerinizi gerçekleştirme konusunda birbirinize destek verin.