Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Çin'de ortaya çıkan koronavirüs ile ilgili korkutan gelişmeler yaşanıyor. Birçok kez mutasyona uğrayan koronavirüste son tehlike Omicron (Nu) varyantı. Çok yüksek riskli olarak tanımlanan Omicron varyantı ile ilgil detayları derledik.

OMİCRON VARYANTI NEDİR?

Omicron varyantı içerisinde 32 farklı mutasyon tespit edildi. Bilim insanları, “Bu varyant şu ana kadar karşılaştıklarımız arasında en tehlikelisi olabilir” yorumunu yaparken şu ana kadar sadece 10 vaka tespit edildiği belirtildi. Üç farklı ülkede bulunduğunu açıklayan London College Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Profesör François Balloux, “Bu varyant muhtemelen teşhis konulmayan bir AIDS hastasına bulaştıktan sonra mutasyona uğradı” dedi.

Omicron varyantının aşılara karşı daha dirençli olabileceği duyuruldu.

OMİCRON VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Güney Afrika'da ortaya çıkan Omicron (Nu) varyantının belirtileri hakkında Güney Afrika Doktorlar Birliği başkanı Dr. Angelique Coetzee yaptığı açıklamada Omicron varyantının diğer varyantlardan farklı olduğunu söyleyen Coetzee semptomların olağandışı fakat hafif geçtiğini söyledi. Omicron varyantına yakalanan hastaların aşırı yorgunluk ve halsizlikleri olduğunu ifade eden Coetzee hastalarının hiçbiri koku ve tat alma hissini kaybetmedi ifadesinde bulundu. Coetzee, “Omicron varyantı hastalarında bir ya da iki gün kas ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlar oluyor. Hafif bir öksürük olabiliyor.

OMİCRON VARYANTI HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

DSÖ tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar B.1.1.529 mutasyonu taşıyan 100’den az vakanın rapor edildiği ifade edildi. Belçika, Almanya, Çekya, İngiltere, İtalya, İsrail, Hong Kong, Güney Afrika, Botsvana, Danimarka, Avusturya ve Avusturalya’da tespit edildi.