Anadolu Ajansı'nın (AA) geçtiği son dakika haberine göre; Eski Kara Harp Okulu takım komutanı Ayhan Yeşilkaya, Ankara 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına, tutuklu bulunduğu Kahramanmaraş'tan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Taraf avukatları ve müştekiler ise duruşma salonunda hazır bulundu.

BERAATİNİ İSTEDİ

Mahkeme Başkanı, önceki celsede savcının sunduğu esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapması için Yeşilkaya'ya söz verdi.

Mütalaada, "silahlı terör örgütüne üyelik" ve "işkence" suçlarından cezalandırılmasının talep edildiğini aktaran Yeşilkaya, söz konusu suçları işlediğine dair dosyada somut delil olmadığını, işkence yaptığına yönelik müşteki beyanlarının ise gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

 Suçsuz olduğunu savunan Yeşilkaya beraatini istedi. 

İŞKENCE SUÇUNDAN 33 YIL HAPİS

Sanık avukatının da beyanının alınmasının ardından mahkeme kararını açıkladı.  

Buna göre sanık Yeşilkaya, "silahlı terör örgütüne üyelikten" 10 yıl, 8 müştekiye yönelik "işkence" suçundan ise 32 yıl 16 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Toplam 42 yıl 16 ay hapis cezası verilen Yeşilkaya'nın hükümle birlikte tutukluluğunun devamı kararlaştırıldı.

'ŞOK MANGASI YÖNTEMİ' NEDİR?

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) sızan FETÖ’cülerin, örgütten olmayan subay adaylarına yönelik harp okullarında uyguladığı işkence yüzlerce öğrencinin hayatını karartmıştı. Kamuoyunda 'şok mangaları' olarak bilinen FETÖ faaliyeti ilk kez geçen sene dava konusu oldu. Böylelikle FETÖ, işkence suçundan da yargılanmaya başlandı.

 FETÖ’nün 2008-2014 yılları arasında bu yöntemle harp okullarından yaklaşık 4 bin askeri öğrenciyi tasfiye ettiği tahmin ediliyor. Peki nedir bu 'şok mangası' yöntemi... 

Geçen yıl etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan FETÖ şüphelisi eski Kara Harp Okulu öğrencisi S.G, örgütün kurduğu “şok mangalarıyla” örgüt mensubu olmayan bazı öğrencilerin nasıl yıldırıldığını anlatmıştı. Aydın Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında ifade veren S.G, askeri liselerden gelen öğrencilere baskı yapmak amacıyla eğitimciler ve öğrencilerden oluşan “şok mangaları” kurulduğuna dikkati çekerek şunları kaydetmişti:

 “(Şok mangası) adı altında bir manga vardı. Askeri lise öğrenimini gören öğrenciler, mezun olduktan sonra harp okulunda intibak eğitimine katılırlardı. Bu şahıslardan lisedeyken disiplin puanı düşük olan öğrencilere diğer öğrencilerden ayrı psikolojik ve fiziksel baskı kurmak amacıyla zorlu eğitim yaptırılıyordu. Amaçları (askeri liseden gelen) bu öğrencileri pes ettirerek harp okuluna geçmeden kendi istekleriyle okuldan ayrılmalarıydı. Bu şekilde okuldan ayrılanlar oldu ancak o zulme katlanıp okula devam edenler de vardı.”