OHAL Komisyonu'nda göreve iadelerle ilgili son dakika haberler var. KHK ile meslekten atılıp ihraç edilen memur, polis, öğretmen. akademisyen, asker ve doktorların göreve iade başvurularına ilişkin OHAL Komisyonu'ndan ilk karar çıktı. İşte FETÖ suçlamasıyla memuriyetten atılanların beklediği haber.

100'E YAKIN DOSYA İÇİN KARAR

FETÖ'den ihraç edilenlerin başvuru yapmaları için kurulan OHAL Komisyonu ilk incelemelerini tamamladı. Henüz resmi bir şekilde doğrulanmasa da, komisyonun 100'e yakın dosya üzerinde karara vardığı öne sürüldü.

Komisyonun açıkladığı karara göre bazı ihraç edilen memurlar görevlerine iade edilirken, bazılarının başvuruları da reddedildi. Başvurusu reddedilenlere yargı yolu açılmış oldu.

15 GÜN İÇİNDE GÖREVE DÖNECEKLER

Meslekten ihraç edilen ve başvurusu kabul edilenlerle ilgili kararlar, Devlet Personel Başkanlığına bildirildi. Başvurusu kabul edilen kişiler, 685 sayılı KHK'daki hüküm gereğince, eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara 15 gün içinde atanabilecek.

REDDEDİLENLER DAVA AÇABİLECEK

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun ret kararlarına karşı yargı yolu açık olacak. Kararlara ilişkin Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından yetkilendirilen idare mahkemelerine dava açılabilecek.

Komisyon, diğer başvurularla ilgili değerlendirmelerini sürdürüyor.

YAKLAŞIK 5 AY SONRA İLK KARAR

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ bağlantısı ve suçlaması nedeniyle binlerce çalışan memuriyetteki görevlerinden ihraç edilmişlerdi. OHAL nedeniyle yargı yolu kapalı olduğu için meslekten ihraç edilen onbinlerce memur, öğretmen, asker, doktor, polis ve çalışanlar için OHAL Komisyonu adı altında kurulan kurula başvurular Temmuz ayında başlamıştı. Yaklaşık 5 ay sonra OHAL Komisyonu ilk kararlarını açıklamış oldu.

KASIM AYINDA DENİLMİŞTİ

OHAL Komisyonu'nun ilk kararını Kasım ayının ilk haftasında açıklayacağı ifade edilmişti. Ancak inleme ve kararı açıklama safhası daha uzun sürdü. İlk karar Aralık ayı sonuna sakmış oldu.

OHAL KOMİSYONUNDAN İLK AÇIKLAMA!

Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından, dosyası tekemmül eden ve incelemesi tamamlanan başvurulara ilişkin kararların verildiği bildirildi.

Komisyondan yapılan yazılı açıklamada, 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun, dosyası tekemmül eden ve incelemesi tamamlanan başvurulara dair kararlarını verdiği belirtildi.

Açıklamada, başvurulara ilişkin kabul ve ret kararlarının verildiği ifade edildi.Komisyon kararlarının, 685 sayılı KHK'nın 10. ve Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun Çalışmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tebliği'nin 15. maddesinde belirtilen ilgili kurumlara bildirileceği ve bu kurumlar tarafından başvurucuya tebliğ edileceği bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

BÜTÜN BİLGİLER SİSTEME KAYDEDİLDİ

"Komisyon kararlarına karşı, kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 11 ve ek 1. maddesinde belirtilen kurum veya kuruluşlar aleyhine Hakimler ve Savcılar Kurulunca belirlenen Ankara idare mahkemeleri nezdinde iptal davası açılabilecektir.

Diğer taraftan, 17 Temmuz 2017 tarihinden itibaren elektronik başvuru sistemi üzerinden alınan başvurular, valilik veya ilgili kurumlar aracılığıyla Komisyona intikal ettirilmiş ve söz konusu başvuru süreci, 23 Ekim 2017 tarihinde sona ermiştir. Komisyon tarafından elektronik ortamda başvuru alma, arşivleme ve inceleme için özel bir bilgi işlem altyapısı oluşturulmuş, başvurulara ilişkin tüm bilgiler bu sisteme kaydedilmiştir."

190 PERSONEL GÖREVLENDİRİLDİ

Açıklamada, Komisyon çalışmalarına yardımcı olmak üzere 28'i hakim, 30'u müfettiş ve 40'ı uzman olmak üzere 190 personelin görevlendirildiği hatırlatıldı.

Komisyona başvuru sayısının 22 Aralık itibarıyla 103 bin 276 olduğu vurgulanan açıklamada, kurumlardan intikal eden personel dosyaları, mahkeme dosyaları ve eski başvurularla toplam 212 bin 554 evrakın tasnif, kayıt ve arşivleme işleminin tamamlandığı belirtildi.

Açıklamada, Komisyon'un başvurularla ilgili inceleme ve değerlendirme çalışmalarına devam ettiği bildirildi.

OHAL KOMİSYONUNA KİMLER BAŞVURABİLDİ

MEB personelleri, kamu personelleri, Emniyet ve TSK personelleri, askeri öğrenciler, kapatılan kurum ve kuruluşların yetkililer, bunlar dışında kalan haklarında Kanun Hükmünde Kararname ile işlem tahsis edilmiş gerçek ve tüzel kişiler OHAL inceleme komisyonu başvurusu yapabildiler.

BAŞVURU GÜNCELLEME NASIL YAPILIR?

ohalkomisyonu.basbakanlik.gov.tr adresi üzerinden yapılan başvuru güncellenebilir. Burada dikkat edilecek husus başvuru formunun kuruma teslim edilmemiş olması gerekmektedir.

Ekranda görüldüğü gibi Başvuru Güncelle butonu aracılığı ile yapılan başvuruda güncelleme yapılabilir. OHAL inceleme komisyonunda hata yapıldıysa, eksik yanlışlık varsa bu sayede değiştirilebilir.

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA