Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Koronavirüs salgını nedeniyle bir çok ülkede okulların kapanması ve uzaktan eğitime geçmesi gençlerin öğrenimindeki fırsat eşitsizliklerini tekrar gündeme getirdi.



Euronews Türkçe'nin göre OECD'nin açıkladığı Eğitime Bakış 2021 raporuna göre ailelerin sosyo-ekonomik durumunun öğrencilerin eğitim hayatındaki başarısını etkilemede Türkiye OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı.

Öğrencilerin sosyo-ekonomik durumundaki farklılıkların eğitimdeki başarılarını en az etkilediği ülke ise Kanada oldu.

Raporda avantajsız durumdaki ailelerden gelen öğrencilerin okulda iyi performans gösterme ve dijital öğrenme araçlarına sahip olma ihtimalinin daha düşük olduğu vurgulanırken evde ders çalışma ortamlarının olmaması ya da ebeveynlerinden derslerinde destek alamamasına da dikkat çekildi.

Bu nedenle bu öğrencilerin yüksek öğrenime devam etme ihtimalinin azaldığı belirtildi. Ayrıca benzer sorunların göçmen aileleri çocuklarında da yaşandığı belirtildi.

Raporda dijital eğitimin artmasının var olan eşitsizlikleri daha da derinleştirmemesi için eğitim sistemli düzenleyicilerinin daha dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunuldu.