IŞİD'e karşı yürütülen Öz Kararlılık Operasyonu'nun Sözcüsü Albay John Dorrian, Rakka ve Musul’u IŞİD’den temizleme konusunda gazetecilere verdiği brifingde, “Musul operasyonu için kente 20 kilometre uzaklıktaki Başika'da konuşlu Türk birliklerinden bir beklentisi olup olmadıkları yönünde bir soruya şöyle yanıt verdi:

“Hayır, bir beklentimiz yok. Bizim pozisyonumuz, Irak'ta IŞİD'e karşı faaliyet gösteren tüm kuvvetlerin Irak Hükümeti'nin komuta ve kontrolünde olması ve bu güçlerin Irak'ın egemenliğine saygı göstermesi gerektiği yönünde. Başika'daki Türk kuvvetleri, Öz Kararlılık Ortak Görev Gücü kapsamında faaliyet göstermiyor.

TÜRKİYE RAKKA OPERASYONU SEKTEYE UĞRATTI

“Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın haberine göre; Dorian, harekâtın sene sonuna kadar başlamasının beklenebileceğini ifade etti. Kuşatmaya 8-12 tugayın katılmasının planlandığını belirten sözcü, bu birliklerden bazılarının halen eğitimlerinin devam ettiğini, 6 bin 500 kişilik bir gücün eğitimlerinin tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı.

IŞİD'le savaşı yürüten Amerikan birliklerinin yeni komutanı Korgeneral Stephen Townsend ise, Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesine verdiği mülakatta, “Rakka operasyonunun, Türk ordusunun 24 Ağustos'ta Suriye'ye girerek başlattığı harekâtın ardından, ABD destekli Suriyeli Kürtlerle Türkiye'nin yaşadığı gerilim nedeniyle sekteye uğradığını” söyledi.

BARZANİ LE MONDE’A KONUŞTU

Öte yandan, Fransa’nın saygın gazetelerinden Le Monde’a konuşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Türkiye’nin Musul harekâtına katılacağını sanmadığını belirtti.

Barzani Le Monde mülakatında konuya ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:

“Türkiye'nin Musul savaşına katılacağını sanmıyorum, ama katılan kuvvetlere yardım edebilir. Doğrudan bir katılım gereği yok ve Irak yönetimi buna karşı. Zaten Türkiye de Musul'a girmek istemiyor. IŞİD'le savaşın başında, Musul şehrinin [kurtarıldıktan sonraki] idaresine katkıda bulunmak için Musul'dan kaçmış olan polis ve askerler ile gönüllüleri yetiştirdiği iki üssü vardı Türkiye'nin. Türkler Bağdat'ın onayıyla bir üssü muhafaza ettiler.”

Sözcü