Moğolistan İdare Temyiz Mahkemesi 10 Eylül'de, Kanadalı şirket Centerra Gold Inc'in arama ve işletme ruhsatlarını iptal etmeye karar verdi .

Centagold - Centerra Altın A.Ş. - Kuzey Amerika, Asya ve dünyanın diğer bölgelerinde altın madenciliği tesislerinin işletilmesi, geliştirilmesi, jeolojik keşif ve satın alınması konusunda uzmanlaşmış Kanadalı altın madenciliği şirketi. Orta Asya'daki en büyük batı ülkesi altın üreticisidir.

Dava, sivil toplum örgütü Noyon Uul Dağı'nın Kurtuluş Hareketi tarafından başlatıldı. Uul Dağı’nın Hunnic Dönemi için değerli arkeolojik eserler içerdiğine inanılmaktadır.

Moğollara kutsal topraklarda endüstriyel madencilikle savaşmaya başlayan “Noyon-Uul'u Kurtaralım” adlı bir toplumsal hareket yaratıldı.

Noyon-Uul höyükleri, her biri yaklaşık 2 metre yüksekliğinde, planlı kareler şeklinde, tahta mezarları örten 200'den fazla büyük höyükten oluşur. Selga Nehri'nin kıyısında, Ulanbatur'ın kuzeyindeki Kuzey Moğolistan dağlarında yer almaktadır. İlk arkeolojik kazılar 1924-1925 yıllarında yapıldı.

Kaynak: www.dunyabulteni.net